CDA Castricum doet aanzet tot realiseren tiny houses

Het CDA wil tiny houses toestaan op locaties die in de toekomst bestemd zijn voor woningbouw. Allereerst wordt gedacht aan een proef met zo’n vijf compacte huisjes op één locatie voor woningzoekende jongeren of alleenstaanden. Op donderdag 1 maart wordt om 13.00 uur een tiny house in gebruik genomen op het Bakkerspleintje die blijft staan tot en met 21 maart, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Elke dag zijn er activiteiten en is er een CDA-lid of meerdere aanwezig om in gesprek te gaan met belangstellenden.

Tiny houses zijn kleine verplaatsbare huisjes, populair geworden in de VS en sterk in opkomst in Nederland. Een deel van de bewoners leeft zelfvoorzienend, het CDA wil huisjes waar het mogelijk is gebruik te maken van energie en water en een aansluiting op het riool. ,,In Limmen en Akersloot zijn bouwlocaties beschikbaar waar de huisjes tijdelijk geplaatst kunnen worden”, vertelt lijsttrekker Dorien Veldt. Zij is heel enthousiast: ,,Wij hebben een tiny house laten bouwen zodat iedereen kan zien hoe aantrekkelijk dit alternatief is. Hopelijk kan het huisje na de verkiezingen beschikbaar komen voor belangstellenden. Bij de proef denken wij aan een investeerder die vijf huisjes plaatst en die vervolgens verhuurt. Na deze periode kunnen de huisjes weer ergens anders geplaatst worden in Castricum of elders.”

Het CDA hoopt met dit initiatief de tiny houses stevig op de agenda van de gemeenteraad te zetten en een bijdrage te leveren aan het terugdringen van het tekort aan woningen in de sociale sector. Dorien: ,,Onze kandidatenlijst heeft zich verjongd en samen zijn we op het idee gekomen serieus werk van tiny houses te maken. Wij hopen dat de weg naar een oplossing voor het woningtekort zo in een hogere versnelling wordt gezet. Wij nodigen collega-raadsleden uit om dit samen op te pakken en ook met onze inwoners willen we graag van gedachten wisselen. Het zou mooi zijn als we allemaal op een lijn komen. Onze verkiezingsslogan is Met elkaar! Voor elkaar! en dat betekent samen met inwoners en samen met andere politieke partijen goede zaken voor elkaar krijgen. Samen kunnen we heel veel bereiken.” Na plaatsing maandag van het huisje op het Bakkerspleintje is het ingericht dankzij medewerking van Muttathara die het interieur tijdelijk beschikbaar stelt. Op de foto is het huisje in aanbouw te zien.