Castricumse schreef en illustreerde kinderboek

Castricum – Rebecca de Knegt (1989) studeerde rechten en bestuurskunde, maar wilde altijd graag een kinderboek c.q. prentenboek schrijven. Die stap nam ze onlangs. Omdat ze ook op heel jonge leeftijd een cursus tekenen en schilderen volgde, voorzag ze de teksten zelf van zeer aansprekende en fraaie illustraties in de vorm van aquarellen.

Door Hans Boot

Voordat ze haar kinderboek met de titel ‘Wie heeft mijn beer gezien’ pakt, stelt Rebecca zich eerst even voor: ,,Ik kom oorspronkelijk uit Castricum, maar heb enige jaren op Curaçao gewoond waar ik rechtsgeleerdheid studeerde en tegelijkertijd een aantal jaren heb gewerkt. Daarvoor heb ik de studie bestuurskunde in Leiden afgerond. Nu werk ik als jurist voor de Tweede Kamer. Ik ben getrouwd met Jim en met onze dochter Rachel van zestien maanden wonen we midden in het dorp.’’

Vervolgens licht ze toe waarom ze haar boek schreef: ,,In de eerste plaats houd ik erg van taal en speel daar ook graag mee. Daarom heb ik de hele tekst op rijm gemaakt. Na de geboorte van Rachel ben ik op zoek gegaan naar prentenboeken in de bibliotheek en zag dat er minder uitgaven dan vroeger met de hand waren geschilderd. Toen vatte ik het plan op om zelf een boek te maken en zo geschiedde.’’

Reis

Rebecca had vanaf het begin een duidelijk doel voor ogen: ,,Ik had het verhaal globaal in mijn hoofd. Het moest niet te eenvoudig zijn, dus vandaar die rijmvorm. De strekking is dat een kind een knuffelbeer kwijt raakt en een papegaai er alles aan doet om de beer weer terug te vinden. Zowel voor mijzelf als voor de lezer is het een hele reis geworden door een rijk geïllustreerd dierenrijk. Het boek is niet alleen geschikt om voor te lezen voor kinderen vanaf twee jaar, maar ook voor oudere kinderen tot circa acht jaar die zelf kunnen lezen. Ik hoop ook dat het hen stimuleert om zelf te gaan tekenen of schilderen.’’

De schrijfster vertelt hoe het verder ging nadat het verhaal en tekeningen gereed waren: ,,Mijn vader heeft de teksten zeer kritisch geredigeerd. Uitgeverij Amsterdam Books heeft de lay-out en uitgave verzorgd. Na de verschijning ben ik op advies van een vriendin naar boekhandel Laan gestapt die een aantal boeken heeft afgenomen. Daar is het verkrijgbaar voor € 17,95. Ook is het bij andere boekwinkels te bestellen.’’

Op de foto:
Dochter Rachel heeft alle aandacht voor het boek van haar moeder bij boekhandel Laan. (Foto: Hans Boot)