Castricumse maker ontvangt Makersimpuls van gemeente Alkmaar

Castricum – Moreen Beentjes (33) is één van de zes geselecteerde makers die dit jaar een project voor de stad Alkmaar ontwikkelt. In haar werk geeft ze eenzaamheid een podium. Voor de bewoners in en rondom de regio Alkmaar doet zij dat middels een Virtual Reality (VR)-ervaring en een voorstelling.

Voor de uit Castricum afkomstige Moreen is de urgentie om eenzaamheid een podium te geven middels kunst groot. Daarom heeft ze voor de bewoners in en rondom de regio Alkmaar twee culturele activiteiten ontwikkelt: de VR-ervaring ‘VEER fear’ en de voorstelling ‘veer FEAR’. Dit doet zij onder de naam: monomeer. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid (eind september) spreekt de de tien minuten durende VR-ervaring jonge eenlingen aan op hun sociale zelfredzaamheid.

‘VEER fear’ wordt gratis aangeboden in de openbare ruimte en staat onder andere bij Bibliotheek Kennemerwaard, Museumnacht, Filmhuis Alkmaar, HAL25 en Hortus Alkmaar. Op vrijdagavond 29 november gaat de voorstelling ‘veer FEAR’ in première bij TAQA De Vest in Alkmaar. Deze soloperformance onderzoekt de polariserende blik van de mens. ,,Hoe wij kijken naar elkaar binnen de samenleving zorgt voor de angst om een buitenbeentje te zijn’’, geeft Moreen aan. ,,Dit heeft effect op de mate waarop wij de verschillende rollen binnen onszelf kunnen accepteren.’’

Om het project te kunnen ontwikkelen en ook gratis toegankelijk te houden is extra financiering nodig. Er loopt tot 1 juli een online crowdfunding op www.gofundme.com/f/veer-fear. Donateurs krijgen als wederdienst voor hun financiële bijdrage een mooie zichtbare plek in het promotiemateriaal van het project. (Foto:: Anne Beentjes)