Castricumse maakt deze zomer oversteek over Groenlandse ijskap

Castricum – Half augustus vertrekt een Nederlandse expeditie vanuit Oost-Groenland om de ijskap over te steken naar de westkust. Ze hopen in dertig dagen de barre tocht van zeshonderd kilometer te realiseren. Voor elke kilometer die ze afleggen willen ze een boom terug planten.

De expeditie is self-supporting; alle materialen en voeding worden op sledes voortgetrokken. De vijf expeditieleden zullen op ski’s over het ijs trekken met de sledes die zo’n 75 kilo zullen wegen. Marijke van Langen is één van de expeditieleden. Voor haar is dit een bijzondere onderneming. Zij houdt zich al jaren bezig met leven in en met natuur vanuit haar eigen wildernisschool De Wilg. Zij wil deze expeditie over de ijskap in traditionele kleding gaan voltooien. Deze kleding is gemaakt van huiden, ook wel ‘buckskin’ genoemd. Dit materiaal werd veel gedragen door natuurvolkeren in vroegere tijden. In sommige gebieden gebruikt men nog steeds dit soort kleding.

Marijke maakte eerder kortere expedities, ook solo, in de winter in Zweden in dit soort kleding. Voor deze Groenlandexpeditie maakt zij opnieuw zelf de kleding door de huiden te looien en daarna handmatig te naaien met kunstpees. ,,Het is een heel karwei, dat veel tijd en geduld vraagt. En de nodige spierkracht, maar dat is dan alvast een goede training. Het is heel fijne, duurzame kleding die je lichaamstemperatuur aanneemt en je daardoor goed warm houdt. Huiden zijn voor een poelier een afvalproduct, maar je kunt er dus prachtige dingen mee maken.’’

Bomen voor Groenland

Aan de expeditie is een goed doel gekoppeld. ,,We hopen voor elke kilometer die we lopen, een boom te kunnen planten in Groenland!’’ Groenland komt vooral in het nieuws als het gaat om klimaatverandering. Op Groenland is deze het sterkst zichtbaar door terugtrekkende gletsjers, smeltend ijs, aardverschuivingen en zeespiegelstijging. Ook het weer verandert op dit grootste eiland ter wereld. In het noorden regent het nu, dat was tien jaar terug niet het geval. Neerslag bestond voorheen alleen uit sneeuw. In het zuiden van Groenland maken hogere temperaturen het mogelijk dat er nu bomen kunnen groeien.

Greenland trees is een project waarbij men lokaal inheemse bomen kweekt en deze uitplant. Dit doet men samen met de schoolkinderen. Greenland trees wil klimaatbewustzijn creëren en plant bomen aan voor toekomstige generaties. Waar voorheen de bomen nog gekweekt werden op IJsland, kunnen deze nu in een kwekerij in Narsaq zelf opgekweekt worden.

Trainen met autobanden

De voorbereiding voor deze sportieve uitdaging bestaat uit het trainen met autobanden. Het harnas, dat straks voor de slede wordt gebruikt, wordt nu ingezet om autobanden voort te slepen. De trainingen vinden plaats in het duin en op het strand. Het levert aardig wat bekijks en opmerkingen op. ,,De meeste mensen zijn nieuwsgierig en vragen wat we aan het doen zijn. We laten ook wel een apart spoor achter en grappen soms dat we het bospad voor ze aanvegen.’’ Mocht u deze expeditie en Greenland trees willen ondersteunen? Via de link www.gofund.me/9412509f kunt u het volledige verhaal lezen. Verder is het team te volgen via LinkedIn en sociale media zowel qua voorbereidingen als tijdens de tocht.

Op de foto’s:
Marijke van Langen tijdens een expeditie in Zweden, afgelopen maart. (Foto’s: aangeleverd)