Castricumse kunstenares doneert werken aan Bolivia

Castricum – Gezien van de Riet doneert zo’n vijfhonderd kunstwerken aan Bolivia. Ze werkte daar ruim tien jaar nauw samen met de indiaanse bevolking, met name de boerinnenbond Bartolina Sisa. De gangbare kunst was in die tijd niet bedoeld voor de indianen. Ze werden zelden als levensechte mensen afgebeeld. In haar kunst krijgen ze de hoofdrol.

Haar illustraties moesten hun zelfbeeld versterken in de strijd voor een rechtvaardige maatschappij. Ze streefde naar esthetische kwaliteit, omdat ze genieten heel belangrijk vindt. Haar avonturen beschrijft ze in een aantal blogs. Haar intenties sluiten aan bij het beleid van de Boliviaanse overheid: cultuur moet er voor iedereen zijn. Het Nationale Kunstmuseum, het ‘Rijksmuseum’ van Bolivia, organiseert daarom ook rondreizende tentoonstellingen. De culturele stichting van de centrale bank van Bolivia beheert dit museum. Hier zal het werk van Gezien van de Riet te zien zijn. De bijzondere aanpak van de Boliviaanse ambassadeur in Nederland, Roberto Calzadilla, versnelde het proces. Persoonlijk voerde hij het werk mee met de diplomatieke post. Het museum zal haar werk eind dit jaar exposeren. Kijk op www.gezienvanderiet.nl/blog voor meer informatie.

Op de foto:
Rogelio Mayta en Luis Oporto tonen het document van de overdracht. Tussen hen in Gregoria Reina Vallejos, secretaris onderwijs van Bartolina Sisa, de nationale bond van indiaanse boerinnen in Bolivia. Uiterst links Links Roberto Calzadilla, de Boliviaanse ambassadeur in Nederland. (Foto: aangeleverd)