Castricumse kunstenaar Gezien van de Riet komt met tweede boek

Castricum – Ze maakt de mooiste schilderijen en schetsen mensen en de natuur. Gezien van de Riet (foto) kan bevlogen over haar werk vertellen. Zeker zo fascinerend is de weg die ze aflegde om dit kunstenaarschap te bereiken. Haar tweede boek, met de titel Gezien van de Riet: Alles! Overal! wordt gelanceerd in Den Haag én in Castricum.

Door Ans Pelzer

Alles! Overal! is bedacht na een gesprek tussen schrijver Nicolien Mizee en Gezien van de Riet. Ze kenden elkaar van modeltekenen. Na enkele jaren ontmoeten ze elkaar weer bij een tentoonstelling waar werk van Van de Riet aanwezig is. Nicolien zegt daar vol bewondering: ‘je hebt nu de stijl gevonden waar je naar zocht’. Gezien: ,,Dat kan ik nooit zo gezegd hebben. Toen ik toelating bij de Rietveld deed, had ik heel uiteenlopend werk bij me. Ze vroegen waar ik nou was. En toen riep ik: ‘Alles! Overal!’ Ik wérd toch kwaad! Stijl kun je niet zoeken, stijl overkomt je. En toen werd ik afgewezen.’’ ,,Gelukkig maar’’, zei Nicolien. ,,Anders had je jarenlang alleen maar klodderdoeken mogen maken.’’

Denk- en puzzelwerk

Gezien werkte jarenlang hard om zich de techniek eigen te maken. Die techniek is in haar ogen onontbeerlijk om kunstenaarschap te ontwikkelen. Met alleen intuïtie, goede bedoelingen en een beetje schetsen ben je er niet. Gezien: ,,Ik wilde verder. Als je begint te schilderen zie je lang niet alles wat je later wel ziet. Je hersenen moeten zich ontwikkelen op het kijkgebied en dat is heel spannend. Ik vind het heel leuk om daarmee bezig te zijn, dan ga je steeds meer details zien. Maar die details kunnen ook je valkuil zijn. Ik laat juist ook dingen weg. Dat kan ik in mijn werk gemakkelijk aanwijzen. Je grijpt steeds in bij een schilderij. Mensen kunnen dan zeggen ‘net echt’ en dat is bedoeld als een compliment. Maar er zit heel veel denk- en puzzelwerk in aan compositie en ingrepen in een schilderij. Toch streef ik ernaar dat het ‘net echt’ lijkt, want het is mijn beleving en die wil ik neerzetten.’’

Ideeën uitwerken

,,Met mijn eerste boek In ’t leven vindtment al (2008) ben ik op een spoor gekomen en dat heb ik vergaand uitgewerkt. Met dit tweede boek heb ik het gevoel: deze kinderen kunnen de deur uit. Zoals anderen het heel leuk vinden om een foto te hebben van hun kinderen en kleinkinderen, heb ik dat nu met dit boek. Dat kun je vastpakken. Ook wil ik het graag delen. Schrijver Nicolien Mizee heeft er een prachtig verhaal bijgemaakt.’’

Gezien vervolgt: ,,Misschien ga ik straks wel een heel andere kant op. Ik doe nu met internationale wedstrijden mee en eindig steeds vaker als finalist. Zo kom ik ook nog in allerlei boeken, dat is een heel leuk nieuw aspect. Ik denk ook aan een combinatie beeld en verhaal hoe en wat weet ik nog niet. Dat kan met natuur zijn met mensen, dat moet allemaal nog komen. Die ideeën ga ik verder uitwerken.’’

Gezien bij Laan

Het boek en het werk van Gezien moet je vooral beleven. Castricum is rijk aan (amateur)kunstenaars beginnende en gevorderden. Kijken en luisteren naar Gezien en haar werk is een leerzame inspiratiebron. Ze vertelt erover op dinsdag 21 november om 20.00 uur bij boekhandel Laan aan de Burgemeester Mooijstraat 19. Nicolien Mizee is aanwezig om over haar boek Het Paradijs te vertellen. Beiden zullen hun boek signeren. Iedereen is welkom. (Foto: Ans Pelzer)