Castricumse kunst bij KlimaatExpo Rijksmuseum Muiderslot

Castricum/Muiden – Deze zomer (van 1 juni tot 15 september) staat het Muiderslot in het teken van de uitdagingen rondom klimaatverandering. Twintig kunstenaars reflecteren op creatieve wijze op dit thema. Te midden van de weelderige tuinen die bekend staan om hun biodiversiteit, zijn er in en rond het kasteel zo’n 25 kunstwerken te bewonderen. Het Castricums kunstcollectief CAKtwo, bestaande uit de beeldhouwers Marina Pronk, Berend Wijers en Fred Boon, is gevraagd om met maar liefst twee installaties deel te nemen.

MIERAKEL is een colonne van 42 marcherende mieren die de opwarming van de aarde in beeld brengt. Mieren veranderen onder invloed van klimaatverandering: mieren met een relatief groter lichaam en een donkere kleur veranderen door opwarming van de aarde in kleinere mieren die lichter van kleur zijn. De installatie is door de kunstenaars van CAKtwo in 2022 gemaakt en was dat najaar voor het eerst te zien bij museum De Fundatie / kasteel Het Nijenhuis tijdens de KlimaatExpo aldaar.

Nieuwe mieren gemaakt

In november jl. was MIERAKEL onderdeel van Kunstmaand Ameland en daarbuiten was de colonne mieren te bewonderen in de beeldentuin rond Atelier Bakkum. Intussen zijn al twintig mieren geadopteerd, maar CAKtwo houdt de colonne vooralsnog in stand en heeft nieuwe mieren gemaakt om de installatie en de symboliek recht te doen. MIERAKEL is gemaakt van steengoed gebakken keramiek en betonijzer. De afmeting van de individuele beelden varieert van 20 x 50 x 35 tot 70 x 100 x 80 centimeter. Woensdag jl. vertrok CAKtwo met de Mierakelse colonne richting Muiden en heeft de 42 mieren opgesteld in de prachtige tuin rond het slot.

WATERJUFFER heeft CAKtwo gemaakt voor ZomerExpo 2017 bij museum de Fundatie / Kasteel het Nijenhuis. De samenstelling van kunstenaarscollectief CAKtwo was toen nog Berend Wijers, Marina Pronk en Peter Rijke. De keuze voor juist dit beeld was gebaseerd op vorm waarbij het spanningsveld tussen het ruige materiaal van schrootafval en het fragiele karakter van het de waterjuffer de uitdaging voor de beeldhouwers vormde. WATERJUFFER is gemaakt van betonijzer, cortenstaal en glas en heeft een afmeting van 400 x 150 x 550 centimeter.

Klimaatverandering

Libellen en waterjuffers verdwijnen in snel tempo en dat heeft alles te maken met klimaatverandering, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en andere verontreinigende stoffen en het vernietigen van wetlands en kappen van bossen. Door dat trieste feit is WATERJUFFER een geschikte installatie om tijdens KlimaatExpo Muiderslot 2024 aandacht te vragen voor haar soortgenoten en al wat lijdt onder de klimaatverandering. Afgelopen week hebben Berend, Fred en Marina WATERJUFFER in de gracht van Rijksmuseum Muiderslot geplaatst. Het was een uitdagende klus – aangezien de slotgracht erg diep – is maar het is gelukt en ze staat er werkelijk prachtig.

De KlimaatExpo is een innovatieve tentoonstelling die je op een inspirerende en educatieve manier aanmoedigt om na te denken over jouw rol in het behoud van onze planeet en bij te dragen aan een duurzame toekomst. Speciaal voor de expo is een aparte audiotour en een podcastserie ontwikkeld waarin de kasteelcollectie door een groene bril wordt bekeken. Kijk op www.muiderslot.nl voor meer informatie. (Foto’s: Marina Pronk)