Castricumse huishoudens blij met Voedselbank: ‘lichtpuntje als het niet goed gaat’

Castricum – Veertien huishoudens uit Castricum krijgen momenteel wekelijks hulp van de Voed-selbank IJmond-Noord. Drie deelnemers, waaronder een stel dat in financiële problemen raakte door de affaire rondom de kinderopvangtoeslag, delen hun ervaringen. ,,We hadden helemaal niets meer.”

Door Ans Pelzer

Op vrijdagochtend is het uitgiftepunt van de voedselbank in Castricum geopend. Het echtpaar Z. komt daar wekelijks naartoe om boodschappen op te halen. ,,Er is bij ons een fout gemaakt bij de kinderopvangtoeslag en wij moeten geld aan de belasting terugbetalen. Onze zoon is 21, daarom worden we gekort op de uitkering (de kostendelersnorm in de bijstand). Alles bij elkaar hebben we daardoor bijna niets meer. Het lijkt erop dat er voor de belastingschuld een oplossing in zicht is. We zijn heel blij met de Voedselbank en krijgen ook hulp bij het afbetalen van de belastingschuld. Heel fijn, want samen komen we er echt niet uit.”

‘Overzicht kwijt’

Castricummer Ahmad Biri Ayoubi (foto boven), speler bij Vitesse, komt ook naar de Voedselbank. ,,Dat doe ik met mijn moeder. Zij is in de problemen gekomen door belastingschulden. Ze verloor het overzicht met haar zorg- en huurtoeslag en wist niet meer wat ze te besteden had. Daarom eindigde ze met een schuld. Dat we hulp krijgen van de Voedselbank is heel erg fijn.”

Normbedragen

Iedereen kan in een situatie terechtkomen waarin hulp van de Voedselbank welkom is. ,,De Voedselbank is een lichtpuntje als het even niet goed gaat.” In een bovengemiddeld welvarende gemeente als Castricum zakken ook mensen door de bodem die vervolgens te weinig geld overhouden om voedsel te kopen. Mensen die onder de normbedragen van de Voedselbank terechtkomen, kunnen ondersteuning krijgen. Heb je als alleenstaande 230 euro of minder over voor eten en kleding? Dan kom je in aanmerking voor hulp. Voor een gezin met twee kinderen is dat bedrag vastgesteld op 515 euro of minder.

Vrijwilligers zetten alles klaar.

‘Tegenprestatie’

Het echtpaar Z. wil graag iets terugdoen voor de samenleving. Ze zijn beiden actief als vrijwilliger: mevrouw bij woonzorgcentrum De Boogaert en meneer als chauffeur. Andere klanten van de Voedselbank leren andere mensen fietsen. Ook helpen ze bij de bibliotheek in woonzorgcentrum de Santmark.

Nieuwe locatie nodig

Castricum valt onder de Voedselbank IJmond-Noord die een nieuwe ruimte zoekt. Vanuit een loods in Beverwijk worden wekelijks voedselpakketten naar de vier gemeenten gebracht. Elk van deze vier gemeenten heeft een vast uitgiftepunt dat zich vaak in een kerk of in het parochiehuis bevindt. Kerken zijn van oudsher erg betrokken bij de armoedeproblematiek. Het zijn ook vaste sponsoren van de Voedselbanken. De Voedselbank zelf heeft geen geloofsovertuiging. Voedselbank IJmond-Noord bestaat volledig uit vrijwilligers. De kosten van de Voedselbank dient zij zelf te financieren. Met behulp van vaste sponsoren en de financiering van de huisvestingskosten vanuit de vier gemeenten lukt dat. Momenteel is Voedselbank IJmond Noord op zoek naar een nieuwe ruimte (350-400 m2) waarvandaan de goederen over de vier gemeenten verspreid kunnen worden. De huur van de huidige loods in Beverwijk is opgezegd. Het voormalige garagecomplex op het Hilbersplein wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De Voedselbank heeft nog geen nieuwe ruimte gevonden. ,,In 2021 is er echt een nieuwe loods nodig voor de in totaal 140 klanten van Voedselbank IJmond Noord.” Mocht u iets weten neemt u dan via secretaris@voedselbankijmond.nl contact op.

Een klant van de Voedselbank wacht op haar voedselpakket

Over de Voedselbank

Nederland telt momenteel 170 voedselbanken. De eerste Voedselbank ontstond in 2002, daarna steeg het aantal gebruikers razendsnel. Van 13.000 gebruikers in 2007 tot 151.000 in 2019. De groep mensen die onder de armoedegrens leven in Nederland bedraagt inmiddels meer dan een miljoen. Door de corona crisis neemt de armoede verder toe en de afgelopen jaren is er een verandering in de gebruikersgroep zichtbaar. Voorheen waren het vooral mensen zonder inkomen uit arbeid maar met de opmars van flexibele contracten is er ook een groeiende groep werkende armen die gebruik moet maken van de Voedselbank.

Heeft u hulp nodig van de Voedselbank? Neem dan contact op met Socius via telefoonnummer 088 8876900.