Castricumse huisarts bedenkt ludieke actie voor KiKa

Castricum – Fleur Vriend (41) is huisarts en zet zich sinds 2020 in voor de strijd tegen kinderkanker. Van dichtbij zag zij hoeveel leed dit in een gezin teweeg kan brengen. Fleur is een sportieve vrouw en besloot marathons te lopen om geld op te halen voor de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Met de komst van Pasen bedacht zij een nieuwe actie. Voor tien euro bezorgt zij een paasstol bij u thuis.

Door Henk de Reus

In de spreekkamer van Fleur Vriend hangt een grote poster op het raam met de tekst ‘Koop een paasstol of paaschocolade en steun KiKa in de strijd tegen kinderkanker’. Ook vermeldt de poster dat huisarts Fleur Vriend in 2024 de marathon van New York voor KiKa loopt.

Genezingskans kinderkanker verhogen

Deze energieke en bevlogen huisarts legt uit waarom ze iets voor KiKa wil doen. ,,Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe het is om een kind te verliezen. Door geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek en hiermee de genezingskans voor kinderen met kanker te verhogen bestaat er een aanzienlijke kans dat andere gezinnen dit niet hoeven mee te maken.’’

Eerdere acties

Eerder liepen er ook al acties. Fleur: ,,In 2020 heb ik een loterij opgezet met prijzen van lokale ondernemers en verkocht ik loten langs de huizen in mijn woonplaats. Daarnaast heb ik een aantal statiegeldzuilen gehad in verschillende supermarkten waar mensen hun statiegeldbon konden doneren aan KiKa. Alle acties die dat jaar plaatsvonden leidden tot een opbrengst van € 8.237.

Dit jaar wordt er een sponsorloop op de school van mijn kinderen georganiseerd. Daarnaast bakken mijn drie zoons (zeven, negen en elf jaar) thuis doorlopend koekjes en verkopen deze langs de deuren. Ook kunnen mensen bij een donatie van meer dan vijftig euro gratis een heerlijke, zelfgebakken tulband van mij verwachten. Deze is zeer geliefd bij familie en vrienden. En mensen die graag op hun gewicht letten kunnen er ook voor kiezen om een lot van de landelijke KiKa-loterij te kopen waarvan de trekking in juni 2024 is. Bedrijven kunnen voor een sponsorbedrag ook nog hun logo op het shirt laten drukken waarmee ik de marathon ga lopen. En last but not least gaat binnenkort de paasstollen- en paaschocolade actie van start.’’

Marathon van New York

In november loopt Fleur de marathon van New York. Dit was eigenlijk al haar bedoeling in 2020 maar corona stak hier een stokje voor. Toch haalde ze dat jaar € 8237 op met andere acties. ,,KiKa was er erg blij mee’’, aldus Fleur. ,,Om de eerdere belofte aan mijn sponsors in te lossen liep ik in 2022 de marathon van Rotterdam. New York bleef echter kriebelen, vandaar dat ik deze marathon dit jaar wil lopen.’’ Met een knipoog voegt ze hier aan toe: ,,Voordat ik te oud word.’’ Fleur hoopt via sponsoring veel geld voor KiKa bij elkaar te lopen. Ze benadrukt dat alle sponsorgelden naar KiKa gaan. De reis-, verblijf- en startkosten betaalt ze uit eigen portemonnee. Bedrijven en personen sponsoren deze kosten dus niet. Met het opgehaalde geld wordt onderzoek gefinancierd waarmee behandelingen en medicijnen ontwikkeld worden voor kinderen met kanker.

Paasstolactie

Fleur is geen type om tot november te wachten met andere acties. Daarom bedacht ze de paasstolactie. Hiermee wil ze ruim voor november al een flink bedrag voor KiKa bij elkaar zien te krijgen. ,,De meeste mensen eten graag een plakje paasstol of een extra chocolaatje met Pasen. En dat smaakt extra lekker als je weet dat je hiermee ook een belangrijk doel steunt: het streven naar honderd procent genezing van kinderen met kanker. Iemand die vóór 13 maart een KiKa-paasstol of de KiKa-chocolade bestelt kan er op rekenen dat ik deze persoonlijk in de week voor Pasen gratis bij hem of haar thuis kom bezorgen. Men hoeft alleen maar de QR-code te scannen en tien euro over te maken. De helft van dit bedrag gaat naar KiKa, de andere helft gaat op aan het produceren van de paasstollen. Mensen kunnen ook een e-mail sturen (fleurlooptvoorkika@hotmail.com) wanneer ze de QR-code niet kunnen scannen, dan help ik ze om zo’n heerlijke stol te krijgen.’’ (Foto: Henk de Reus)

De QR-code voor het bestellen van de paasstol. (Afbeelding: aangeleverd)