Castricumse filmproducer wint prestigieuze prijs

Castricum – Zijn dag kon niet meer stuk toen Koji Nelissen (39) op 2 oktober in de Stadsschouwburg Utrecht, samen met zijn zakenpartner Derk-Jan Warrink, een Gouden kalf in ontvangst mocht nemen. Met de film ‘Buladó’ scoorden zij in de categorie ‘beste producent’. Koji had dit wel gehoopt, maar niet verwacht.

Henk de Reus

In zijn woning aan de Eikenhorst geniet hij nog zichtbaar na van de prestigieuze prijs, die pontificaal op tafel staat. Hij vertelt dat zijn wens om filmproducent te worden al vroeg aanwezig was. ,,Ik had er lol in om evenementen te organiseren en wilde dit graag combineren met mijn passie voor films. Ik volgde de opleiding aan de Nederlandse Filmacademie en koos voor de richting ‘productie’.”

Carrière

Voordat het bedrijf ‘Keplerfilm’ in 2016 werd opgericht werkten Koji en Derk-Jan bij verschillende Nederlandse productiebedrijven en bouwden zo hun eigen carrière op. Ze slaagden erin om bekende films en tv-series vorm te geven. Ze werkten aan bekroonde projecten, zowel in Nederland als daarbuiten. De films ‘Monos’, ‘Blind’, ‘Bullhead’ en ‘The Lobster’ zijn hiervan voorbeelden. De laatste twee zijn voor een Oscar genomineerd. Ze behaalden internationale faam met de film.

Lovende recensies

Koji denkt dat de recensies in de landelijke dagbladen hebben bijgedragen aan de nominatie voor het Gouden Kalf. ,,In alle grote dagbladen waren de recensies lovend. Het leverde een waardering van vier sterren op. Dat is op zichzelf heel bijzonder. Dit hadden we niet vooraf durven dromen.” Koji komt bescheiden over en is niet het type dat de credits snel aan zichzelf geeft. Maar als de inzending uit 45 films bestaat, je met nog vier anderen wordt genomineerd en ook nog eens wint, dan is gepaste trots op z’n plaats. Als het woord ‘trots’ valt is Koji duidelijk. ,,Ik ben vooral trots op de fantastische acteerprestaties van Tiara Richard en Everon Jackson Hooi. Ze tonen in de film aan dat zij erg veel in hun mars hebben. Ik vindt het fantastisch om te zien hoe zij zijn gegroeid”. Typisch Koji.

Buladó

Buladó is een magisch realistisch en liefdevol familieverhaal dat zich afspeelt op Curaçao. De elfjarige Kenza (Tiara Richards) woont met haar vader Ouira (Everon Jackson Hooi) en opa Weljo (Felix de Rooy) op een autosloperij in de binnenlanden van Curaçao. De twee mannen zijn elkaars tegenpolen. Ouira is een kordate, rationele politieagent, terwijl Weljo zich identificeert met de oorspronkelijke bewoners en de spiritualiteit van het eiland. Wanneer de relatie tussen Ouira en Weljo steeds verder op de spits wordt gedreven zoekt de eigenzinnige Kenza vastberaden naar haar eigen weg tussen de twee uitersten. De nuchtere mentaliteit van Ouira biedt haar niet altijd meer wat ze nodig heeft en geleidelijk stelt ze zich steeds meer open voor de mystieke en geruststellende tradities van haar opa.

Een scène uit de film Buladó. (Foto: aangeleverd)

Internationale festivals

De film ‘Buladó’ draait inmiddels in zestig Nederlandse bioscopen, waaronder in het Castricumse Corsotheater. Tot nu toe waren de zalen steeds uitverkocht, zij het naar coronanormen. In het najaar wordt de film op Curaçao, Aruba en Bonaire gedraaid en wordt deze eveneens op internationale festivals gepresenteerd (waaronder Berlijn). In het Corsotheater draait de film in elk geval nog tot en met week 43. Voor de liefhebbers een mooie kans om te genieten van het werk van plaatsgenoot Koji Nelissen. (Foto boven: Henk de Reus).