Castricumse brengt kunstboek uit

Castricum – Ze woont al ruim vijftig jaar in Castricum en ze maakt de prachtigste beelden. Mieke Hollander-van Empel (foto) heeft in het verleden meegedaan aan de Kunst10Daagse in Bergen en aan exposities voor amateurkunstenaars in Castricum. Ondanks vele verzoeken, heeft ze haar werk nooit willen verkopen, op enkele bronzen afgietsels na.

,,Ik ben veel te gehecht aan mijn beelden, ik vind het fijn om ze om mij heen te hebben. Bij elk beeld hoort wel een verhaal.” Ze had vroeger graag aan de Rijksacademie gestudeerd, maar het leven liep anders. Ze volgde lessen bij Gerard van der Leeden in Bergen en ze heeft zich ruim twintig jaar ingezet als vrijwilligster bij de Stichting Uitgeester Senioren in Uitgeest, waar ze verschillende mensen het enthousiasme voor beeldhouwen heeft bijgebracht.

Haar dochter Merel bracht al haar beelden ‘in beeld’: ,,Ik vond dat de beelden meer aandacht verdienden, het is echt prachtig werk. Samen hebben we in een zelfgemaakte studio, eerst in de garage en later op zolder, alle beelden stuk voor stuk gefotografeerd. Het bleek nog een hele klus, om de beelden goed uit te laten komen in het juiste licht. Een driedimensionaal kunstwerk is nu eenmaal anders dan een tweedimensionale foto. Maar het is een prachtig overzicht geworden.” Ook Mieke zelf is – hoewel altijd bescheiden – heel tevreden over het eindresultaat: ,,Zo heb ik niet eerder naar mijn beelden gekeken.”

Een boekpresentatie leek niet verstandig in deze tijd van corona, maar het boek ‘Beelden in Beeld’ is te koop bij boekhandel Laan in Castricum (of online via www.kantoorboek.nl). (Foto: Merel Hollander)