Castricumse bouwdossiers nu ook digitaal te raadplegen

Alkmaar – Bouwdossiers uit de gemeente Castricum zijn nu voor iedereen kosteloos online te raadplegen via het E-loket Bouwdossiers van het Regionaal Archief Alkmaar. Ook de bouwdossiers van de gemeenten Bergen en Heiloo zijn opgenomen. Hierdoor zijn via het e-loket nu meer dan 150.000 bouwdossiers direct digitaal beschikbaar. Andere dossiers worden op aanvraag gescand.

Bouwdossiers uit de periode 1901-2010 behoren tot de meest geraadpleegde stukken van het Regionaal Archief. De dossiers bevatten documenten rondom de aanvraag van een bouwvergunning bij de gemeente, vaak (maar niet altijd) met bijbehorende bouwtekeningen en eventueel constructieberekeningen. In het e-loket kan naar het dossier van een huis of ander pand gezocht worden op straatnaam, en vaak ook op een specifiek huisnummer.

Gemeenten

Het Regionaal Archief startte het E-loket Bouwdossiers in 2016 in samenwerking met de gemeente Den Helder. Later sloten Langedijk en Hollands Kroon zich bij het e-loket aan, en nu dus Bergen, Castricum en Heiloo. Een groot deel van de bouwdossiers uit het werkgebied van het Regionaal Archief is daarmee intussen via het e-loket te vinden. Ook bouwdossiers uit de gemeente Schagen zullen op termijn via het e-loket toegankelijk worden.

Veilig

De bouwdossiers van de gemeenten Bergen, Castricum en Heiloo zijn al gedigitaliseerd en zijn vrijwel direct gratis beschikbaar, net als die uit Hollands Kroon. Uit Den Helder en Langedijk zijn nog niet alle dossiers gescand; scans uit dossiers die nog niet digitaal zijn kunnen tegen betaling via het e-loket aangevraagd worden. Wie via het e-loket een aanvraag doet om een bouwdossier digitaal in te zien, krijgt een link toegestuurd naar een veilige online-omgeving waar de stukken bekeken en eventueel gedownload kunnen worden. Het E-loket Bouwdossiers is via www.bit.ly/e-loketRAA te bezoeken.

Scrum

De aansluiting van de gemeenten Bergen, Castricum en Heiloo bij het E-loket Bouwdossiers is het eerste project dat het Regionaal Archief door middel van scrum heeft afgerond. Scrum is een wijze van projectmanagement waarbij omvangrijke projecten worden opgedeeld in kleinere taken die in korte ‘sprints’ worden uitgevoerd. Dankzij deze werkwijze heeft een projectteam van medewerkers van het Regionaal Archief en de BUCH-gemeenten het traject, dat voorheen een jaar in beslag kon nemen, in zes maanden afgerond.

Op de foto:
De bouw van het huis aan Oosterweg 24 in Bergen, ca. 1933. (Foto: Regionaal Archief Alkmaar)