Castricumse Aritia (74) zoekt maker van dit aquarel

Castricum – Twintig jaar terug kreeg Aritia van Oven (74) een aquarel cadeau. Het hangt al jaren bij haar aan de wand, maar ze vindt dat andere schilderijen nu ook een plek verdienen. Ze wil het teruggeven aan degene die het haar destijds gaf, maar wie was dit? Ze roept de hulp van de lezers in om achter zijn naam te komen.

Door Henk de Reus

Dat Aritia iets met kunst heeft is duidelijk te zien als je haar kleine woonkamer inloopt. De wanden hangen vol met schilderijen en op elke kast staat wel een kunstobject. De vele cassettebandjes en cd’s in de kamer vertellen nog iets over haar. ,,Eigenlijk heb ik een veel te klein huis”, zegt Aritia. ,,Ik zou graag een vleugel in de kamer willen zetten, maar hiervoor is geen plaats.” Deze wens is niet zomaar ontstaan. Muziek heeft in haar leven altijd een belangrijke rol gespeeld. Ze voltooide een opleiding aan het Conservatorium, gaf twintig jaar les op de muziekschool, had hiernaast een eigen lespraktijk en was een verdienstelijk euritmiepianiste.

Vouwfiets

Aritia vertelt dat de schilderkunst al vele jaren haar interesse heeft. Dit verklaart de vele schilderijen aan de wand. Eén schilderij heeft een apart verhaal. Aritia: ,,Zo’n twintig jaar terug was ik op zoek naar twee vouwfietsen. Een kennis van mij vertelde mij dat zij een wat ouder stel kende dat hun vouwfiets van de hand wilde doen. Ik zocht het echtpaar op en was verrast door de vele mooie schilderijen die er in huis hingen. De man bleek een amateurschilder te zijn. Ik zag direct dat hij veel kwaliteit in huis had en werd verliefd op een van z’n schilderijen. Dit liet ik hem duidelijk blijken. Ik ging met de twee vouwfietsen naar huis en twee weken later nam hij zelf contact met mij op. Hij zei mij dat hij het schilderij aan mij cadeau wilde doen. Kennelijk was mijn enthousiasme tijdens het bezoek zo groot geweest dat hij mij dit schilderij gunde. Ik kreeg het ingelijst en al van hem. Ik was er uiteraard erg blij mee.”

Naam schilder

Het schilderij, een aquarel van een waterpartij met hierin de weerspiegeling van de lucht, heeft vele jaren bij Aritia aan de muur gehangen. Echter, de schilderijen die haar huidige partner maakt vindt zij ook prachtig en verdienen ook een plek aan de wand. Dit betekent dat het ‘cadeau’ van toen plaats moet maken. Aritia: ,,Omdat ik het destijds gekregen heb wil ik het aan de eigenaar teruggeven. Dit lijkt mij niet meer dan fatsoenlijk. Maar ja, het is twintig jaar terug en ik weet niet meer hoe de man heet en ook niet waar hij precies woonde. Het was ergens in het oude centrum van Castricum. Omdat de man toen al op leeftijd was zou het best kunnen zijn dat hij niet meer leeft. In dat geval hoop ik dat zijn kinderen het schilderij herkennen.”

Meestal zet een schilder zijn naam onderaan op het schilderij, maar dat is hier niet het geval. ,,Het kan zijn dat de naam is weggevallen achter het passe partout, maar toen ik het schilderij uit de lijst haalde bleek dit te zijn vastgeplakt aan het schilderij zelf. Het is niet meer van elkaar te krijgen.”

Hulp

Aritia roept de hulp in van de lezers van deze krant en hoopt dat iemand haar op het spoor van de eigenaar kan zetten. Mocht iemand het schilderij of de stijl van de maker ervan herkennen dan zou dit haar dichter bij het beoogde doel kunnen brengen. Lezers die denken Aritia verder op weg te kunnen helpen worden verzocht om contact op te nemen met de redactie (redactie@castricummer.nl).