Castricums Lego-initiatief gaat de wereld rond

Castricum – Een moment van verbazing was het. Wel een fiets in een Lego-setje, maar nergens in de plastic steentjeswereld een plaats waar die fiets veilig kan rijden. ,,Waarom zijn er in Lego nog geen fietspaden?” vroeg Castricummer Marcel Steeman zich af. Zijn initiatief om in Lego veilige fietspaadjes te maken ging de wereld rond en staat bijna op het punt om door Lego zelf overgenomen te worden.

,,Het idee voor veilige fietspaadjes in Lego zit al een paar jaar in mijn hoofd”, zegt Marcel Steeman. Tijdens het spelen met de bouwblokjes, samen met zijn zoontje Dorus, ontstond de verbazing. Marcel, oud-wethouder in Castricum en inmiddels Statenlid voor D66 in Noord-Holland, maakt zich ook in de politiek druk om veilig fietsen. ,,In Nederland zijn we zo ontzettend gewend aan veilige, brede en vrij-liggende fietspaden dat het meteen opvalt als er ergens anders, bijvoorbeeld op vakantie, niet aan de fietsers is gedacht. Ook in Lego bleek dat de auto alle ruimte krijgt op de speciale wegplaten, maar voor een veilig fietstochtje geen plaats is.”

De grootste stad van de wereld

,,Lego is toch de grootste stad van de wereld, waar misschien ook wel de meeste kinderen ter wereld spelen”, aldus Steeman. ,,En met een bedrijf dat gevestigd is in Denemarken, toch ook een echt fietsland, is het des te verbazingwekkender dat er geen fietspaden zijn.” In zijn zoektocht kwam Steeman wel iets heel opvallends tegen: in de jaren 80 waren er wél kleine fietspaadjes op de plastic wegen, maar die zijn in de loop van de tijd weer verdwenen. ,,Net als in het echte leven zijn de auto’s in Lego steeds groter geworden, waardoor er minder ruimte was op de weg en de fietspaadjes weer zijn gesneuveld.”

Lego Ideas

Marcel besloot zijn verbazing in actie om te zetten, maar contact leggen met Lego om een vraag te stellen bleek niet mogelijk. ,,Lego is een wereldwijd merk en kan gewoon niet op alle vragen van enthousiastelingen als ik in gaan”, vertelt Marcel. ,,Daarom hebben ze een speciale website waarop goede ideeën kunnen worden ingediend: Lego Ideas. Met 10.000 steunverklaringen gaat Lego bekijken of het idee kan worden omgezet in een echte set om wereldwijd in de winkels te leggen. Steeman pakte de computer – de Lego-fietspaden bestaan immers niet – en knutselde samen met zijn zoontje een digitaal Lego-setje in elkaar. Mét fietspaden. ,,Blauwe fietspaden, want Deense fietspaden zijn blauw.” Steeman diende zijn idee in op de website Lego Ideas en kreeg toestemming van Lego om te proberen 10.000 supporters te vergaren.

De wereld rond

,,Ik dacht wel dat ik een goed idee had, maar ik ben overduidelijk niet de enige die zich verbaast over het ontbreken van Lego-fietspaadjes”, vertelt Steeman. Zijn idee trok binnen de kortste keren duizenden steunverklaringen aan en er verschenen artikelen op websites in Amerika, Italië, Tsjechië, Japan en Latijns-Amerika. Steeman lacht: ,,Ik heb mijn naam op veel verschillende manieren geschreven zien worden en ik heb in veel verschillende talen het woord voor ‘fietspad’ geleerd.”

En na artikelen in een heel aantal kranten, waaronder Trouw en de Belgische krant De Morgen, verscheen Steeman tot zijn grote verbazing ineens in beeld bij de Belgische satirische show ‘De Ideale Wereld’. ,,Ze hadden zelfs een heel item gemaakt met een animatie van mijn fietspaden, echt enorm grappig.” En dat het een vrolijk nieuwsitem is blijkt ook wel; Steeman mocht met zijn zoontje op Radio2 komen vertellen over de plastic bouwsteentjes en afgelopen week waren ze zelfs tip-van-de-dag bij RTL Nieuws.

Laatste loodjes

De teller op Lego Ideas staat nu op 8500 steunverklaringen. Bijna genoeg dus. Maar Steeman blijft oproepen om zijn idee te steunen en de laatste supporters binnen te halen. Iedereen kan het idee voor Lego-fietspaadjes steunen op Lego Ideas (even zoeken op Bike Lanes) of via bit.ly/legofiets.