Castricummers relatief duur uit voor gehandicaptenparkeerkaart

Castricum – Inwoners van de gemeente Castricum die recht hebben op een gehandicaptenparkeerkaart moeten daarvoor behoorlijk diep in de buidel tasten. De gemeente staat in de top vijf van duurste gemeenten in Noord-Holland voor het aanvragen van zo’n kaart. Een gehandicaptenparkeerkaart kost hier 186,70 euro voor de duur van vijf jaar. Voor dezelfde kaart hoeven inwoners van Den Helder en Enkhuizen minder dan drie tientjes te betalen. Heemstede en Bloemendaal verstrekken de gehandicaptenparkeerkaart zelfs helemaal gratis. Dit blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd vanuit het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

De gehandicaptenparkeerkaart is bedoeld voor mensen met een lichamelijke beperking, die niet verder dan honderd meter kunnen lopen met behulp van krukken of een ander hulpmiddel. De kaart biedt ze de mogelijkheid om gratis te parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. Dit maakt het voor deze mensen mogelijk om dicht bij de ingang van voorzieningen te kunnen komen. Gemeenten bepalen zelf het tarief dat ze voor het verstrekken van de gehandicaptenparkeerkaart in rekening brengen.

De tarieven blijken behoorlijk uiteen te lopen. Landelijk spant de gemeente Heerlen de kroon met een tarief van 471,25 euro. Er zijn ook zestien gemeenten die helemaal niets in rekening brengen voor het verstrekken van de kaart. Met het tarief van 186,70 euro staat Castricum op de vierde plaats van duurste gemeenten in Noord-Holland. Ter vergelijking: de gemiddelde prijs in Nederland voor het aanvragen van de kaart is 105,35 euro. Buurgemeente Heiloo rekent voor de gehandicaptenparkeerkaart 111,00 euro bij de eerste aanvraag. Het verlengen na vijf jaar kost daar slechts 33,00 euro. Heemskerk vraagt voor de kaart een bedrag van 58,10 euro.