Castricummers bouwen school in Kenia

Castricum – De Castricumse stichting Kibet4Kids, opgericht door oud topatleten Hilda Kibet en Hugo van den Broek, werkt samen met Castricummers René Mogge en Jan-Dirk Hazeleger, in het bouwen van een openbare basisschool in Kenia.

Kibet en Van den Broek hebben met hun stichting de afgelopen zes jaar al ruim 130.000 euro uitgegeven aan het verbeteren van het openbaar onderwijs aan de allerarmsten in Kenia. Hun laatste project is het bouwen van een nieuwe school in het dorp Kamokos.

Hilda Kibet legt uit: „De kinderen in Kamokos gaan tot nu toe naar een basisschool die 5 kilometer verderop ligt, waar de klassen met gemiddeld 70 leerlingen overvol zijn. Bovendien heeft Kamokos in het regenseizoen te maken met modderstromen waardoor veel leerlingen helemaal niet bij die school kunnen komen. Het was dus noodzaak dat Kamokos een eigen basisschool zou krijgen. Die bouwen wij nu”.

Het eerste lokaal van deze school is volledig betaald door het bedrijf Re Medical Group van de Castricummer René Mogge. Dankzij Mogge en Re Medical Group kon dit jaar de eerste lichting zesjarige kinderen naar school.

Docent Duits en voormalig top atleet Jan-Dirk Hazeleger hoorde over dit project en stelde voor om samen met alle leerlingen van het Eerste Christelijk Lyceum (ECL) te Haarlem waar hij werkt, acties op gang te zetten voor Kibet4Kids. Er werd 11.200 euro opgehaald.

Stichting Wilde Ganzen is ook aan boord. Als Kibet4Kids 18.000 euro ophaalt, doet Wilde Ganzen hier 50% bovenop. Secretaris Hugo van den Broek: „Het ECL heeft middels een grandioze actie ruim 11.000 euro opgehaald, dus Kibet4Kids gaat proberen de overige 7000 euro aan donaties binnen te halen. Iedere euro aan steun is dus tijdelijk € 1,50 waard.”

Met het opgehaalde geld zullen onder andere twee klaslokalen worden gebouwd (inclusief stoelen en boeken), plus een docentenkamer. De Keniaanse overheid zal alle vaste kosten, zoals het salaris van de onderwijzers betalen. Kibet4Kids heeft geen overheadkosten.

Tenslotte is het zeker het vermelden waard dat Kibet4Kids voor twee andere projecten ruime bijdrages heeft ontvangen van Stichting Castricum helpt Muttathara. In 2015 heeft het Bonhoeffer college een grote actie gehouden voor Kibet4Kids. Mede daardoor kon een basisschool in Kolol worden gebouwd (deze school draait nu goed). Website: www.kibet4kidsfoundation.org.

Leerlingen, docenten en aannemer voor het eerste klaslokaal (Foto: aangeleverd)