Castricummer Marcel Kruse behaalt tweede dan judo

Castricum – Marcel Kruse is geslaagd voor zijn tweede dan judo. In Sporthal Beverwijk legde hij vorige week met goed gevolg het examen af onder het toeziend ook van de examinatoren van de Judo Bond Nederland. Dezelfde avond slaagden David Linde en Boy Snijder voor de eerste dan (zwarte band).

David Linde (50) heeft in zijn jeugd gejudood tot zijn 18e jaar. Toen hij stopte had hij de bruine band en het bleef aan hem knagen dat hij nooit de felbegeerde eerste dan (zwarte band) had bereikt. Vorig jaar besloot hij om het judoën weer op te pakken, met succes. Hij kreeg opnieuw les van Eveline Beentjes (zesde dan) en pakte moeiteloos de draad weer op. Al na een jaar kon hij vorige week examen doen. Hij is zelfs cum laude geslaagd en de ontlading was groot.

Intensieve training werpt vruchten af

Marcel Kruse (45) was zijn valmaatje, maar moest zelf ook examen doen. Hij is, net als David, een oud-wedstrijdjudoka en heeft, toen zijn zoon Lucius begon te judoën, ook maar weer de stoute schoenen aangetrokken. In 2022 is hij geslaagd voor de eerste dan en vorige week liet hij alle technieken goed zien die voor de tweede dan vereist zijn. Beiden hebben erg veel uurtjes getraind en extra lessen gevolgd om zo’n goed examen af te leggen.

Al voldoende wedstrijdpunten op kata

Boy Snijder (18) is nog volop met zijn wedstrijdcarrière bezig en traint in Haarlem. Voor zijn eerste dan kwam hij bij Eveline trainen, hij kende haar nog van de tijd dat ze beiden bij Ben Rietdijk in Velserbroek op de mat stonden. Boy hoefde het kata-deel (werpen naar vorm) niet te laten zien omdat hij voldoende wedstrijdpunten had behaald op toernooien. Maar hij moest even flink aan de bak om al de werptechnieken en technieken op de grond onder de knie te krijgen. Na drie maanden hard en gericht trainen doet hij in het vervolg zijn toernooien met een zwarte band om.

Op de foto, van links naar rechts:
Valmaatje Machiel Jansen, Boy Snijder, Marcel Kruse, Eveline Beentjes, David Linde en valmaatje Chance Cheung. (Foto: Beentjes Judo)