Castricummer maakt kadastrale kaarten digitaal

Castricum – Om belastingtechnische redenen eiste Napoleon dat de perceelgroottes in Nederland volledig werden vastgelegd, zodat bekend was wie de eigenaren waren en waar het land voor werd gebruikt. Nu is een groot deel van de kadastrale kaarten van Noord-Holland gedigitaliseerd. Castricummer Peter Levi leverde daar een belangrijke bijdrage aan.

Door Hans Boot

Al geruime tijd wordt op initiatief van de Friese academie gewerkt aan het digitaliseren van de allereerste kadastrale kaarten uit 1832. Dit project is bekend onder de naam HisGis (historisch geografisch informatiesysteem). Peter Levi, archiefbeheerder van Oud-Castricum, kreeg daar ook mee te maken: ,,Ik werd een jaar of vier geleden door een ex-collega uit Amsterdam benaderd met de vraag of ik zin had om de kadastrale kaart van Castricum en Bakkum te vectoriseren, oftewel over te tekenen voor digitalisering. Een groot deel van Nederland was al gereed, maar voor Noord-Holland waren alleen Amsterdam en Hoorn gedaan en dat stoorde me al langer. Het probleem was dat het geld ontbrak om genoeg personeel voor deze klus in te huren.”

Voor Peter was het geen probleem om zich hiervoor belangeloos in te zetten: ,,Het is zuiver vrijwilligerswerk en ik heb dit opgepakt omdat het mij in eerste instantie ging om de plaatselijke geschiedenis. Met andere woorden: hoe zag ons dorp er in 1832 uit?”

Mient

Inmiddels is men volgens Peter met het digitaliseren een stuk gevorderd: ,,Van de 54 plaatsen die nu van Noord-Holland beschikbaar zijn, heb ik er 36 ingetekend en die kan je dus allemaal op je scherm bekijken. Ik vind het nog steeds leuk om te zien hoe de plaatsen er vroeger uitzagen en ga er nog wel even mee door. Op dit moment ben ik bezig met de Zaanstreek, waar ik zelf ben opgegroeid.”

Op de vraag waar deze digitalisering nu goed voor is, luidt het antwoord: ,,De bedoeling van deze hele operatie is dat door het toevoegen van recentere kaarten de ontwikkeling van een plaats in stappen is te volgen. Daarbij geldt dat er ook uit wetenschappelijk oogpunt in het algemeen veel gebruik van wordt gemaakt. Ik vind het bijvoorbeeld interessant om te ontdekken dat de Mient in die tijd een heel ander tracé had.”

Mensen die ook belangstelling hebben voor dit project, worden voor een beschrijving en uitleg naar www.oud-castricum.nl/nieuws/kadasterkaarten-nh verwezen.