Castricum viert vrijheid in het zonnetje

Tegen alle weersvoorspellingen in scheen de zon volop, zondagmiddag op het Dorpsplein. Tientallen inwoners verzamelden zich rond het middaguur om de atleten van Atletiekvereniging Castricum die met het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen kwamen, te verwelkomen. Emergo zorgde voor een muzikaal intermezzo.

In november 2018 deed AVC-lid John Oudejans een oproep aan de leden van AV Castricum om de animo te peilen voor een Bevrijdingsloopestafette. Dat resulteerde in een groep van 24 lopers en 4 fietsers die op 4 mei vertrok naar Wageningen om om middernacht de fakkel in ontvangst te nemen en te starten met het afleggen van de 125 kilometer naar Castricum. Zondagochtend om 10.45 uur kwamen de lopers aan bij het clubhuis van AV Castricum. Daar stond een heerlijke lunch klaar, aangeboden door de Rabobank. Om 12.30 uur gingen de lopers op weg voor het allerlaatste stuk van de route. Circa 20 pupillen van AV Castricum haakten als verrassing aan bij de lopers ter hoogte van Hotel Fase Fier. 

De sporters kregen een warm welkom van de aanwezigen op het Dorpsplein. Burgemeester Toon Mans ontstak het vuur, samen met organisator John Oudejans. Mans: ,,Bevrijdingsdag op een zondag, een vrije dag voor iedereen. Dit zou elk jaar zo moeten zijn – een nationale feestdag.” Volgens Mans is vrijheid niet vanzelfsprekend. ,,Vrijheid is kostbaar, het vraagt om inzet.”