Castricum scoort hoog met miljoenenwoningen

Castricum – Calcasa, een bedrijf dat zich bezig houdt met waardeberekeningen van onroerend goed, publiceert jaarlijks de cijfers van onder andere de woningen die meer dan een miljoen moeten kosten. Voor de regio IJmond is de top 10 van deze woningen onlangs gepubliceerd, waaruit blijkt dat Castricum een tweede plek inneemt met 160 woningen.

Door Hans Boot

De lijst wordt aangevoerd door Santpoort-Zuid, dat 355 woningen in deze categorie telt. Daarna volgen Santpoort-Noord en Heemskerk (elk 75), Beverwijk (50) en Uitgeest met 40. Adri Hopman van het gelijknamige makelaarskantoor heeft wel een verklaring voor de hoge score van onze gemeente: ,,De huizenprijzen zijn het laatste jaar aanzienlijk gestegen en daardoor is het aantal miljoenenwoningen ook snel toegenomen. Ze staan voornamelijk aan de randen van de drie dorpen Castricum, Akersloot en Limmen met vrij uitzicht. In Castricum vind je ze met name op het landgoed Duin en Bosch, in Bakkum-Noord, de Van Haerlemlaan, de Wielewaal en de Breedeweg.”

Funda

De Castricumse makelaar licht de verdeling verder toe: ,,De grootste potentie ligt aan de duinrand en met name op het landgoed Duin en Bosch vanwege de parkachtige setting en de ligging. En dan heb ik het niet alleen over de vrijstaande woningen in Nieuw Koningsduin, maar ook de appartementen in de Nieuwe Loet die zo’n twee jaar geleden werden verkocht voor zes à zeven ton. De villa’s daarachter kenden toen al een vraagprijs van ruim een miljoen.”

Overigens wordt de uitkomst van het onderzoek van Calcasa niet bevestigd als je op Funda zoekt naar woningen in deze categorie. ,,Op dit moment staan er boven een vraagprijs van een miljoen vier woningen te koop in Castricum en één in Limmen. In 2019 zijn er in Castricum zeven woningen van meer dan een miljoen verkocht. Dat waren er in 2020 ook zeven en in 2021 zijn dat er al drie. In Limmen ging het in 2019 om zes woningen, in 2020 om één woning en dit jaar heeft er nog geen transactie plaatsgevonden in deze prijsklasse. Dat geldt ook voor Akersloot, waar vorig jaar drie woningen werden verkocht die duurder waren dan een miljoen”, aldus Hopman.