Castricum scoort goed op lijst beste gemeenten

Castricum – De resultaten van het jaarlijkse onderzoek van Elsevier Weekblad en Bureau Louter naar de beste gemeenten in 2020 zijn gepubliceerd in de Elsevier van 8 augustus. Op de Top-50 lijst staat Castricum op de zeventiende plaats.

‘Beste gemeenten’ is het enige onderzoek naar de kwaliteit en aantrekkelijkheid van alle woonomgevingen. De resultaten zijn nuttig voor huizenzoekers en voor iedereen die nieuwsgierig is naar de kwaliteiten en verbeterpunten van zijn of haar eigen gemeente. Ruud Deijkers is journalist van Elsevier Weekblad en zegt over het onderzoek: ,,De 355 gemeenten en regio’s van Nederland zijn door de onderzoekers uit Delft op 97 punten met elkaar vergeleken. Denk daarbij aan de nabijheid en verscheidenheid aan scholen, winkels en horeca, natuur, mooie gebouwen en ook aan sociale aspecten als betrokken buurtbewoners en weinig overlast. Om vast te stellen wat de ideale woonplek van de gemiddelde Nederlander is, zijn feitelijke gegevens over gemeenten, buurten, steden en regio’s gewikt en gewogen op basis van resultaten van een grootschalige enquête.”

Natuurlijke omgeving

Op de website van Elsevier Weekblad wordt nader toegelicht welke factoren zoal een rol spelen bij het bepalen van de scores. Voor de categorie onderwijs betreft dit o.a. de gemiddelde afstand tot een basisschool of kinderopvang en de mogelijkheid om tenminste uit twee middelbare scholen te kunnen kiezen. De nabijheid en verscheidenheid van huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen zijn van belang als het om zorg gaat en ook de aanwezigheid van ziekenhuizen maken daar deel van uit. Ook de voorzieningen in het kader van vrije tijd, zoals sport, musea, theaters en bioscopen zijn van invloed.

Dat geldt eveneens voor de bereikbaarheid van de gemeenten via openbaar vervoer of over de weg en de concentratie van monumentale gebouwen en aantrekkelijke woonhuizen. Om die reden zal Castricum vanwege de woonwijk op het landgoed Duin en Bosch aardig wat punten binnengehaald hebben. Daarnaast is de natuurlijke omgeving beoordeeld aan de hand van verschillende onderdelen als recreatiemogelijkheden, waardering van lokaal groen en kwaliteit van bos en natuur. Tot slot is er gekeken naar overlast door criminaliteit, het aspect veiligheid en hoe verhoudt zich het aantal uitkeringsgerechtigden tot de huishoudens met een hoog inkomen. Voor meer informatie: zie elsevierweekblad.nl/bestegemeenten.

Reactie burgemeester

Op de eerste plaats van de Top-50 staat de Gelderse gemeente Rozendaal, gevolgd door veel gemeenten uit Noord- en Zuid-Holland, zoals Laren, Heemstede en Wassenaar. Heiloo bezet plek twaalf op de ranglijst. Burgemeester Mans is blij met het resultaat. ,,Met onze vijf dorpen, de vele prachtige plekken, gezellige evenementen en interessante historische musea is er in de gemeente Castricum bijzonder veel wat je als liefhebber kunt ontdekken. We hebben watersporten, een prachtig strand, leuke winkels en lekkere horeca; in Akersloot, Limmen, Bakkum, De Woude en Castricum is het goed toeven. Het is dan ook begrijpelijk dat we Heerlijkheid Castricum neerzetten als gemeente voor liefhebbers. Uit de notering op de zeventiende plaats in Elseviers lijst van vijftig beste gemeenten blijkt dat de buitenwereld daar ook zo over denkt. Het is waar: Castricum hoort bij de top van gemeenten in Nederland. Dat doen we goed!” (Tekst / Foto: Hans Boot)