Castricum moet 240 statushouders opvangen, gemeente zoekt locaties

Castricum – De gemeente Castricum moet dit jaar 240 statushouders van onderdak voorzien. Een van de locaties waar de gemeente naar kijkt is de voormalige Montessorischool aan de Koekoeksbloem.

GroenLinks heeft vragen gesteld over de verkenning. De partij maakt zich zorgen over de antikraak-bewoners die al jaren in het pand huizen. Het college zegt daarover: ,,De intentie is dat de huidige antikraak-bewoners in het pand blijven wonen of een aanbod voor tijdelijke huisvesting elders krijgen.”

‘Nog geen besluit’

Het college benadrukt dat er nog geen besluit is genomen, maar de overeenkomst met anti-kraakbewoners is wél opgezegd. ,,Dit deden wij om het mogelijk te maken tijdig te kunnen starten met een eventuele verbouwing”, aldus het college. Uit de verkenning blijkt dat de locatie geschikt wordt geacht voor het opvangen van statushouders. ,,Onderzocht wordt nog in hoeverre een investering in deze tijdelijke oplossing ook realistisch is.”

Welke locaties de gemeente verder onderzoekt voor het opvangen van de statushouders is niet bekend. Het dossier wordt voorlopig vertrouwelijk behandeld.

Vorige week werd de Spreidingswet aangenomen. Die wet moet ervoor zorgen dat asielzoekers eerlijk over het land worden verdeeld. Landelijk gaat het om 96.000 opvangplekken.

Foto: het pand aan de Koekoeksbloem.