Castricum is een nieuwe eeuweling rijker

Foto boven:
Mevrouw H.G. Bremer-De Goede tikte afgelopen vrijdag de 100 jaar aan. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – In het jaar dat Hendrika (Riek) Bremer-De Goede het levenslicht ziet duikt zwemmer en latere filmster Johnny Weismuller als eerste mens onder de minuut op de 100 meter vrije slag en ontdekken Frederick Banting en Charles Best het hormoon insuline tegen suikerziekte. Afgelopen vrijdag mocht Riek zich ‘eeuweling’ noemen.

Door Henk de Reus

We schrijven het jaar 1922. Riek wordt op 8 april van dat jaar in Landsmeer geboren. Ze is het vijfde kind op rij en heeft al vier broertjes. De echtelijke woning blijkt op vruchtbare grond te staan want na Riek zien nog zes jongens en vier meisjes het levenslicht. Het oudste en het jongste kind schelen 29 jaar in leeftijd. Drie zusjes en twee broers zijn nog in leven. Op de vraag hoe oud ze op dit moment zijn noemt Riek na kort hoofdrekenwerk feilloos de leeftijden.

Sterk geslacht

Als je in haar appartement in De Boogaert binnenkomt valt onmiddellijk een grote zwart-wit foto midden op de tafel op. Deze is gemaakt ter gelegenheid van het 45-jarig huwelijk van haar ouders in 1960. Alle vijftien kinderen staan achter het bruidspaar, terwijl ze uitbundig naar de fotograaf zwaaien.

Als je Riek voor het eerst ontmoet denk je met een vrouw van halverwege de tachtig te maken te hebben. Ze ziet er heel verzorgd uit. Haar lippen en wenkbrauwen werkt ze elke ochtend zelf bij, al gaat dat de laatste tijd wel wat moeilijker vanwege een schouderblessure.

Deze liep ze vier jaar geleden op. Als de verslaggever opmerkt dat mevrouw er nog zo jong uitziet reageert ze gevat. ,,Ik ben net een oude auto. Aan de buitenkant kunnen ze zo’n ding nog aardig oplappen, maar als je onder de motorkap kijkt krijg je een heel ander beeld.’’ Ze doelt op de schouderblessure en op een knie die niet meer wil. Hierdoor is ze minder mobiel. Hendrika ziet alles nog goed zonder bril. Ze komt uit een sterk geslacht. Haar moeder werd 91 jaar en haar vader bijna tachtig. De laatste was eierenexporteur. Jaarlijks belandde een grote hoeveelheid eieren in Engeland.

Huwelijk

Op 13 april 1944 trouwde Riek met Henk Bremer. Het huwelijk duurde 36 jaar. Riek en Henk kregen twee kinderen, zoon Boudewijn en een dochter Henriette (Jet). Boudewijn overleed helaas op 66-jarige leeftijd. Dochter Jet is 75 en woont samen met haar man Jaap in Frankrijk. Riek heeft zeven kleinkinderen en negen achterkleinkinderen.

Hendrika, als baby in de armen van haar moeder, bijna honderd jaar geleden. Foto: aangeleverd

Toen ze trouwde verhuisde Hendrika naar Amsterdam. Hier heeft ze het grootste deel van haar leven gewoond. Zeven jaar terug verhuisde ze naar Castricum. Hier betrok ze een appartement in Sans Souci. Omdat het fysiek wat minder ging en ze zorg nodig had verhuisde ze anderhalf jaar geleden naar De Boogaert. Vanuit haar appartement kijkt ze uit op een prachtige vijver. Ze is nog steeds blij met haar hulp Alie die na haar verhuizing nog steeds bijspringt met administratieve klusjes en boodschappen doen.

Oorlog

Hendrika is op de hoogte van het actuele nieuws en er ontgaat haar niets. ,,De oorlog in Oekraïne grijpt mij erg aan omdat ik zelf als jong volwassene de Tweede Wereldoorlog meemaakte. Ik was achttien toen de oorlog uitbrak. Het zouden de mooiste jaren van je leven moeten zijn. Mijn vader moest onderduiken en in zijn pakhuis vonden onderduikers onderdak. Ik weet daardoor heel goed wat de mensen in Oekraïne meemaken. Ik volg de tv serie ‘ Het Verhaal van Nederland’ en merk dat de mensheid in twee millennia nog weinig heeft geleerd. Het gaat steeds om geld en macht.’’

Familiefoto ter gelegenheid van het 45-jarig huwelijk van Riek’s ouders. Riek is de vijfde persoon van links. (Foto: aangeleverd)

Hobby’s

Hendrika vermaakt zich overdag prima op haar kamer. Ze leest en puzzelt graag en speelt Wordfeud op haar iPad. Ook leest ze dagelijks de krant. Ze zegt soms tijd te kort te komen. Tot vier jaar geleden ging Riek regelmatig met het vliegtuig naar haar dochter en schoonzoon in Frankrijk. Tegenwoordig onderhoudt ze het contact via Facetime en bellen. Vanwege haar verjaardag zijn Jet en Jaap een paar weken overgekomen.

Feestje

Afgelopen zondag vierde Riek haar verjaardag met dochter Jet, schoonzoon Jaap en de klein- en achterkleinkinderen. Het werd een gezellig familiefeestje in De Oude Keuken.