Castricum blijft goed scoren op lijst beste gemeenten

Castricum – Elsevier Weekblad en Bureau Louter hebben weer onderzoek gedaan naar de meest en minst aantrekkelijke gemeenten in ons land en de resultaten daarvan gepubliceerd in de Elsevier van 29 juli. Castricum kwam ook dit keer zeer redelijk uit de bus.

Door Hans Boot

Ook dit jaar hebben Elsevier Weekblad en Bureau Louter de kwaliteit van de woonomgeving in alle gemeenten bestudeerd. Door middel van plussen en minnen op elf onderdelen rolde er vervolgens voor 342 gemeenten een score uit die nuttig is voor bijvoorbeeld huizenzoekers en voor iedereen die wil weten hoe goed het ergens wonen is vergeleken met andere gemeenten. Denk daarbij aan de nabijheid en verscheidenheid aan scholen, winkels en horeca, natuur, mooie gebouwen en ook aan sociale aspecten als betrokken buurtbewoners en weinig overlast. Ook de voorzieningen in het kader van vrije tijd, zoals sport, musea, theaters, bioscopen etc. zijn van invloed. Dat geldt eveneens voor de bereikbaarheid van de gemeenten via openbaar vervoer of over de weg.

Goed toeven

In 2020 behaalde Castricum al een prachtige 17e plek op een ranglijst van 355 gemeenten. Dit jaar werden er 342 gemeenten onder de loep genomen. Zoals gebruikelijk eindigden gemeenten als Bloemendaal, Heemstede en Laren hoog op de lijst, maar een stad als Alkmaar moest daarentegen genoegen nemen met slechts een 67e plek. Voor Den Helder was er met slechts een 268e plaats nog minder eer te behalen. Voor Castricum leverde het onderzoek weer een gunstig resultaat op door het bereiken van de 19e plek. Dat is natuurlijk zeer begrijpelijk, zoals burgemeester Mans drie jaar geleden al opmerkte: ,,Met onze vijf dorpen, vele prachtige plekken, gezellige evenementen en interessante historische musea is er in de gemeente Castricum bijzonder veel wat je als liefhebber kunt ontdekken. We hebben watersporten, een prachtig strand, leuke winkels en lekkere horeca; in Akersloot, Limmen, Bakkum, De Woude en Castricum is het goed toeven.’’ Voorlopig hoeft onze gemeente zich dus geen zorgen te maken over een terugval op de lijst van beste gemeenten, zeker niet met in het achterhoofd de toename van het aantal natuurgebieden en woningen, de bouw van nieuwe scholen, uitbreiding van winkelcentrum Geesterduin en noem maar op. (Archieffoto: Hans Boot)