Castricum bij Noord-Hollandse gemeenten met meeste woningen met zonnepanelen

Castricum – Van alle woningen in de gemeente Castricum heeft 37,7 procent inmiddels zonnepanelen op het dak liggen. Daarmee staat de gemeente op de vierde plaats in de lijst van Noord-Hollandse gemeenten met het hoogste percentage woningen met zonnepanelen. In de hele provincie steeg het aantal woningen met zonnepanelen in een jaar tijd met 25 procent. Desondanks scoort Noord-Holland op landelijk niveau laag. Het gemiddelde percentage in deze provincie ligt op 16,1 procent. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het CBS en Klimaatmonitor.

Volgens de meest recente data (uit 2022) staan in Noord-Holland momenteel zo’n 222.225 huizen met zonnepanelen. Dit is een flinke stijging (+25%) ten opzichte van een jaar eerder: toen ging het om 177.730 woningen.

Uitgeest koploper van Noord-Holland 

Inwoners van Uitgeest hebben naar verhouding de meeste zonnepanelen van Noord-Holland. In totaal hebben 42,8% van de woningen hier installaties met panelen. De top 5 Noord-Hollandse gemeenten met het grootste aandeel woningen met zonnepanelen op het dak is:

  1. Uitgeest: 42,8% van de woningen heeft zonnepanelen
  2. Heiloo: 38,5% van de woningen heeft zonnepanelen
  3. Drechterland: 38% van de woningen heeft zonnepanelen
  4. Castricum: 37,7% van de woningen heeft zonnepanelen
  5. Dijk en Waard: 36,2% van de woningen heeft zonnepanelen

In abolute zin hebben Amsterdam (23.697 – 5,2%), Haarlemmermeer (16.298 – 24,8%) en Dijk en Waard (13.261) de meeste woningen met zonnepanelen.

Stijgend aantal zonnepanelen in Diemen

Nergens in Noord-Holland hebben inwoners in één jaar tijd zo veel geïnvesteerd in zonne-energie als in Diemen. In de gemeente staan volgens meest recente data bijna 2.200 huizen met geregistreerde zonnepanelen, een stijging van 44,9% ten opzichte van een jaar eerder. Toen ging het om 1.500 woningen. Andere Noord-Hollandse gemeenten met een sterke toename zijn Laren (+44,4%), Hilversum (38,7%), en Bloemendaal (38,3%).

,,De energie die je opwekt kun je natuurlijk zelf gebruiken. Wat over is, wordt teruggeleverd aan het openbare net. Op jaarbasis wordt dat weer verrekend met het verbruik in de periode dat je geen energie opwekt. Dit heet de salderingsregeling. Als je meer opwekt dan je hebt verbruikt, kun je daarmee geld verdienen. Deze terugleververgoeding verschilt alleen nogal per leverancier. Mijn advies is om dit goed uit te zoeken en desnoods over te stappen naar een leverancier die je een hogere vergoeding geeft‘’, aldus energie-expert Kerkhof.

Momenteel hebben bijna 1,8 miljoen woningen panelen op het dak liggen, een flinke toename van 26,1% ten opzichte van een jaar eerder. We gaan hierbij uit van de meest recente cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), die zijn van juli 2022. Het werkelijke cijfer zal dus hoger liggen, maar dat is nu nog niet te onderbouwen met officiële cijfers. (Foto: Maria Godfrida via Pixabay)