Caroline van de Pol ondanks mediastorm blij met voordracht

Castricum – Nog voor ze aan het werk kan als nieuwe burgemeester van Castricum ging Caroline van de Pol afgelopen week viraal. Tijdens de raadsvergadering op Terschelling, waar Van de Pol nu burgemeester is, werd ze gebeld over haar nieuwe functie. ,,Castricum wilde die avond de voordracht bekendmaken. Als ik niet had opgenomen was dat ook onwenselijk.”

Door Ans Pelzer

Het fragment werd breed uitgemeten in televisieprogramma’s en op social media. In de video is te zien hoe Van de Pol een raadsvergadering stillegt vanwege een telefoontje van de vertrouwenscommissie in Castricum. ,,Dat kon niet anders. Er zaten ook andere kandidaten te wachten op dat spannende telefoontje: er waren 21 sollicitanten. Castricum wilde die avond de voordracht bekendmaken. Als ik mezelf onbereikbaar gemaakt had, was het aan alle kanten naar buiten gekomen. Dat is óók onwenselijk. Ik heb ook geprobeerd voor die avond een onafhankelijk voorzitter te laten benoemen tijdens de vergadering op Terschelling. Dat werd afgewezen door de raad.”

Bestuurscrisis
Ook over de bestuurscrisis op Terschelling is (online) een hoop te doen geweest. Van de Pol: ,,De Castricumse vertrouwenscommissie heeft daar natuurlijk naar gevraagd. Reken maar dat er flink doorgevraagd en dat is ook goed. Het is beter om zaken te benoemen – de olifant in de kamer- dan om moeilijke kwesties te vermijden. Ik heb dat zeer op prijs gesteld.” Rob Dekker, voorzitter van de Castricumse vertrouwenscommissie, bevestigt dat na vragen van deze krant. Eveneens bevestigt hij dat er gesproken is over de gedachte van Van de Pol dat de vacature eigenlijk een halfjaar te vroeg kwam. Liever had Van de Pol gehad dat de rust terug was gekeerd op Terschelling. Maar de gemeente Castricum leek haar zo leuk dat ze toch besloot de sprong te wagen.

Bloemenzee
Ondanks alle (negatieve) media-aandacht heeft Van de Pol ‘vreselijk veel zin’ om te beginnen in Castricum. ,,Ik ben blij met de voordracht en zie er naar uit om kennis te maken met Castricum en de Castricummers. Mijn huis is een bloemenzee en de brievenbus zit vol met felicitaties van Terschellingers en anderen. Tijdens het boodschappen doen kwam ik bijna de winkel niet door, zoveel mensen wilden me feliciteren. We zijn al aan het kijken naar huizen in Castricum. Ook wil ik graag aan het werk met zaken die nieuw voor me zijn, zoals de ambtelijke fusie en de samenwerking met de BUCH.”

Aantreden
Als alle formaliteiten – de gemeenteraad draagt voor en de kroon benoemt – zijn afgerond, dan zal Van de Pol eind maart aantreden. Voor het burgemeesterschap op Terschelling was Van de Pol raadslid en wethouder van Koggenland. De gemeenteraad heeft in collegialiteit samengewerkt met de vertrouwenscommissie. Zij hebben gezamenlijk gepoogd de beste burgemeester voor Castricum te vinden. Geef Van de Pol de kans om die beste burgemeester te worden.

Foto: aangeleverd