Caroline van de Pol door gemeenteraad aanbevolen als nieuwe burgemeester

Castricum – De gemeenteraad van Castricum heeft besloten Caroline van de Pol (1962) aan te bevelen als nieuwe burgemeester van Castricum. Het besluit werd gisteren genomen tijdens een besloten raadsvergadering. Aansluitend is de aanbeveling in een openbare raadsvergadering bekendgemaakt. Van de Pol is op dit moment nog burgemeester van Terschelling.

Op Terschelling is al geruime tijd sprake van een bestuurscrisis. Daarover werd gisteravond in een raadsvergadering op het eiland gesproken. Tijdens die vergadering kreeg Van de Pol het telefoontje uit Castricum dat de gemeenteraad hier heeft besloten om haar aan te bevelen bij de commissaris van de koning. Omrop Fryslân meldt vandaag dat de manier waarop Van de Pol vertrekt als burgemeester van Terschelling bij de raadsleden aldaar niet in in goede aarde is gevallen. Vannacht om 02.00 uur werd zelfs nog een motie ingediend om haar weg te sturen. In principe blijft ze nog tot maart aan als burgemeester van Terschelling, maar zowel de wethouders als een aantal raadsleden lieten blijken geen vertrouwen meer in haar te hebben.

Voordat ze burgemeester van Terschelling werd, was Caroline van de Pol in de gemeente Koggenland achtereenvolgens gemeenteraadslid, fractievoorzitter en wethouder namens de VVD. Vóór haar politieke carrière werkte ze als ondernemer in de reisbranche. De gemeenteraad van Castricum ziet in Van de Pol een krachtige bestuurder die theoretisch en praktisch goed onderlegd is en tegelijkertijd echt contact maakt en oog heeft voor de menselijke maat. De raad beveelt haar dan ook met volle overtuiging aan als nieuwe burgemeester van Castricum. De commissaris van de koning zal de voordracht tezamen met zijn bevindingen doorsturen naar de minister van Binnenlandse Zaken. In beginsel volgt de minister de aanbeveling van de gemeenteraad op.

Na een laatste screening doet de minister een voordracht aan de koning. Zodra de koning het besluit heeft ondertekend, is de benoeming definitief en is de nieuwe burgemeester in functie. Zo snel mogelijk daarna legt de burgemeester de eed of belofte af in handen van de commissaris van de koning in een vergadering van de gemeenteraad. Dit is naar verwachting op 28 maart 2024. Naar het ambt van burgemeester in Castricum hebben 21 kandidaten gesolliciteerd. Na een eerste selectie door de commissaris van de koning heeft een afvaarding van de gemeenteraad (de vertrouwenscommissie) met een aantal kandidaten gesprekken gevoerd.