Campagne ‘Hou ’t Schoon’ van start in Uitgeest

Donderdagmiddag 19 oktober werd op de Vrijburgschool het startsein gegeven voor de campagne ‘Hou ’t Schoon’. Wethouder Anke de Vink-Hartog kwam langs om aan de leerlingen van groep zeven/acht een brochure en een spel te overhandigen.

Jilke van Velzen, leerlinge van groep zeven/acht, is degene die alles een beetje aan het ‘rollen’ gebracht heeft. Thuis doet zij, samen met het gezin, al veel aan afvalscheiding. Toen zij een oproep zag waarin kandidaten voor de tv-spelshow ‘Hou ’t Schoon’ werden gezocht heeft zij zich meteen aangemeld.

Jilke: ‘We gingen naar de casting en moesten daar een aantal opdrachten doen. Eén van de opdrachten was toneelspelen. Wij moesten spelen dat er afval in de natuur werd weggegooid en dan moesten wij degene die dat deed er op aanspreken.’ Uiteindelijk werd Jilke uitgekozen en zo kwam het dat zij meedeed aan de spelshow.

Wethouder Anke de Vink lijkt het zinvol om bijvoorbeeld voor de avondvierdaagse voorlichting te geven om geen afval in de natuur te gooien. Iets wat Jilke ook een goed plan lijkt. ‘Heel veel kinderen gooien tijdens het lopen hun afval in de natuur weg’, aldus Jilke.

Op school wordt ook veel aan afvalscheiding en afvalinzameling gedaan. Schoolleider Anneke van Overmeeren: ‘Er staan in de klaslokalen bakken voor plastic en papier. Voor de buurt is er een papierbak die iedere dag buiten op het schoolplein staat. Ook plastic doppen en batterijen kunnen op school ingeleverd worden.’ Tevens beschikt de school over een aantal ‘vuilnisstokken’. Daarmee kunnen kinderen rondom de school het afval oppakken en weggooien. Hierdoor vermindert het zwerfvuil.

De uitzending van de spelshow ‘Hou ’t Schoon’ met daarin de teams van Bergen/Castricum en Heiloo/Uitgeest (waarin Jilke te zien is) is inmiddels al twee keer uitgezonden op RTL8.

 

Foto:

Wethouder Anke de Vink-Hartog (links vooraan), met schoolleider Anneke van Overmeeren en Jilke van Velzen en de leerlingen van groep 7/8 van de Vrijburgschool (foto: STiP Fotografie).