Buurtzorg blij met zelfgemaakte mondkapjes

Castricum – Het zijn geen gemakkelijke tijden voor zorgverleners. Toch proberen ook de medewerkers van Buurtzorg hun taken zo goed en veilig mogelijk uit te oefenen. Zij maken daarbij gebruik van mondkapjes die spontaan worden aangeboden. Carla Knaap mocht er 25 in ontvangst nemen.

Toen Nel Frederiks-Krom uit Castricum via via hoorde dat Buurtzorg Heemskerk dringend verlegen zat om mondkapjes, aarzelde zij geen moment en kroop achter de naaimachine: ,,In totaal heb ik er 25 van katoenen stoffen gemaakt. Dat deed ik in series van 10 stuks, waarmee ik per serie zo’n vier uur bezig was.” De overdracht van de kapjes aan wijkverpleegkundige Carla Knaap van Buurtzorg Heemskerk, team 2, vond zaterdagmiddag plaats.

Carla licht toe waarom de maskers hard nodig zijn: ,,Stichting Buurtzorg voert in deze tijd landelijk het beleid dat de zorgverleners bij de behandeling van haar cliënten een chirurgisch ofwel een eigengemaakt stoffen kapje dragen. De reden daarvan is dat we veelal met kwetsbare ouderen werken of anderszins mensen met een verminderde weerstand en we geen anderhalve meter afstand kunnen houden. De link https://tinyurl.com/tfx2z5p laat twee patronen zien van kapjes als alternatief voor de chirurgische kapjes Omdat er een dramatisch tekort is aan chirurgische exemplaren, zijn we heel blij met de zelfgemaakte mondkapjes. En ze zijn nog duurzaam ook!“

Hartverwarmend
Dat mensen zich hiervoor belangeloos aanmelden, wordt uiteraard zeer gewaardeerd. ,,Het is hartverwarmend dat vrijwilligers zich zo voor ons inzetten en er veel tijd en energie insteken. Dit haalt naast alle leed dat er nu is ook al het goede in de mens naar boven”, aldus Carla. Daarbij benadrukt ze dat de medewerkers bij enige verdenking op, of besmetting met het coronavirus de professionele FFP-maskers dragen. Tenslotte doet Carla de volgende oproep: ,,Nieuwe kapjes zijn bij Buurtzorg Heemskerk altijd van harte welkom. Wij zorgen dan voor verspreiding onder de teams in deze regio die ze nodig hebben. Men kan hiervoor contact met ons opnemen via heemskerk2@buurtzorgnederland.com. En wat de zorg betreft: die kunnen we ondanks de toegenomen druk nog steeds goed aan en blijven we ook met bezieling geven.” (tekst + foto: Hans Boot)

Op de foto:
Nel Frederiks (links) overhandigt de door haar gemaakte kapjes aan Carla Knaap.