Buurtbemiddelaar: vrijwilligerswerk met een missie!

Castricum – In de zomermaanden, als er meer mensen buiten zijn en meer leefgeluiden hoorbaar zijn, stijgt de woonoverlast traditiegetrouw. Volgens onderzoek heeft één op de drie Nederlanders weleens met woonoverlast te maken gehad (bron CCV). Een vervelende situatie die bij beide partijen tot veel ergernis en stress kan leiden. Vaak is deze overlast niet ernstig genoeg om de politie erbij te roepen.

Ger Veurink, lid van de Eenheidsleiding van politie Oost-Nederland en Ambassadeur voor Buurtbemiddeling, zegt het zo: ,,Velen vinden het de taak van de politie, gemeente of woningcorporatie om hun probleem op te lossen. Maar als politie zijn wij altijd maar kort aanwezig. Als buren zit je aan elkaar vast, je kiest ze niet zelf uit. Daarom zullen bewoners moeten praten over hun ergernissen en standpunten, om elkaar beter te begrijpen.

Ger Veurink, lid van de Eenheidsleiding van politie Oost-Nederland en Ambassadeur voor Buurtbemiddeling, zegt het zo: ,,Velen vinden het de taak van de politie, gemeente of woningcorporatie om hun probleem op te lossen. Maar als politie zijn wij altijd maar kort aanwezig. Als buren zit je aan elkaar vast, je kiest ze niet zelf uit. Daarom zullen bewoners moeten praten over hun ergernissen en standpunten, om elkaar beter te begrijpen.’’ In dat geval kan buurtbemiddeling een uitkomst betekenen. In Nederland wordt buurtbemiddeling al meer dan vijfentwintig jaar met veel succes toegepast. In ruim driehonderd gemeenten wordt deze dienst aangeboden en gefinancierd door de gemeente en de wooncorporaties samen. Dat maakt dat buurtbemiddeling gratis toegankelijk is voor alle inwoners van de gemeente.

Getrainde vrijwilligers

De Bemiddelingskamer verzorgt de buurtbemiddeling in de gemeente Castricum. Bij hen kun je terecht voor informatie, advies en bemiddeling. Zij hebben een groot team van getrainde vrijwillige bemiddelaars die klaarstaan om bewoners te helpen als het buren niet meer lukt om zelfstandig het gesprek aan te gaan. Tijdens een bemiddeling verleggen de bemiddelaars de focus van een klacht naar een wens. Ze helpen mensen zoeken naar een gezamenlijke oplossing. Soms is hier maar een klein zetje voor nodig. De Buurtbemiddelaars kunnen dit gesprek als onafhankelijke partij uitstekend in goede banen leiden. Zij doen dit met veel aandacht en tijd om zo buren weer op weg te helpen om zich prettig te voelen in de eigen woonomgeving.

Bemiddelaar Stef geeft aan: ,,Het is flexibel vrijwilligerswerk, je leert er veel van en krijgt professionele trainingen en ondersteuning via intervisie. Het is ontzettend mooi en dankbaar werk!’’ Bemiddelaars zijn inwoners uit de eigen gemeente of buurgemeenten die zich vrijwillig en belangeloos inzetten, zodat iedereen kan genieten van een prettige woonomgeving. Bemiddelen doen zij in tweetallen vanuit een neutrale en onafhankelijke positie. De gesprekken zijn vertrouwelijk. Om te mogen bemiddelen volgen bemiddelaars een professionele driedaagse training. De methodiek van buurtbemiddeling komt in heel Nederland overeen.

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid biedt alle buurtbemiddelingsorganisaties informatie en actieve ondersteuning bij de implementatie van deze succesvolle methode. Deze werkwijze werpt al jaren zijn vruchten af: buurtbemiddeling helpt bij het oplossen van zeven van de tien burenruzies. Wie wil daar nu niet aan bijdragen! ,,Het blijft prachtig om te zien als buren elkaar de hand schudden na een lange periode van ruzie of weer gewoon ontspannen met elkaar kunnen praten’’, aldus bemiddelaar Corry. Voor contact of meer informatie zie: www.debemiddelingskamer.nl of mail naar info@debemiddelingskamer.nl. (Afbeelding: Pixabay)