Burgmeester Mans hoopt op beter jaar na nieuwe lockdown

Castricum – De boodschap is somber, de appel zuur. Een week voor kerst gaat Nederland opnieuw op slot. Burgemeester Toon Mans blikt terug op een ‘sober coronajaar’ en spreekt zijn verwachting uit voor 2022. ,,Het gaat niet zo snel als we hoopten, maar we zullen deze pandemie overwinnen.”

Door Mardou van Kuilenburg

Momenteel gaat het best goed in de gemeente, schetst Mans. Het aantal besmettingen is de afgelopen weken met bijna 40 procent gedaald en ruim 87 procent van de Castricummers is inmiddels gevaccineerd. Een percentage dat flink hoger ligt dan het landelijk gemiddelde (82 procent), mede door de vergrijzing in het dorp. De boodschap van het kabinet is een pittige, al hield Mans er rekening mee. ,,Corona is en blijft voorlopig nog onder ons, dat is een gegeven. Voor 2022 is het van belang dat we gaan kijken hoe we ons kunnen verhouden tot het virus. Dat betekent dat we zullen nadenken over zaken die anders kunnen, in het onderwijs bijvoorbeeld. Een kortere zomervakantie en een langere periode vrij in de wintermaanden is zo’n mogelijkheid. Het virus blijft muteren, er is een kans dat we inwoners jaarlijks moeten prikken om corona onder de duim te houden. Dat is een moeilijke boodschap.”

Terugblik

,,Waar corona eerst een sprint leek wordt het nu een marathon. De geschiedenis leert ons dat de meeste pandemieën een doorlooptijd van zo’n vier jaar hebben. In maart zitten we twee jaar in deze crisis. Er zijn ontzettend veel dingen niet doorgegaan het afgelopen jaar, maar we hebben ook festiviteiten in aangepaste vorm kunnen doen. Zoals de herdenking op 4 en 5 mei in een klein gezelschap. Op Veteranendag hebben we Indische maaltijden uitgereikt aan de deur. En het Schelpenvisserbeeld, mijn naamgenoot, is onthuld. Daarnaast hadden we de lintjesregen en begin van het jaar de dinerbon voor en door de horeca. Wat mij het meest is bijgebleven is de hevige regenval in juni, waarbij een groot aantal straten blank kwam te staan. Maar ook de tweede lockdown maakte een hoop indruk. De stilte die er was, de rust en tegelijkertijd het besef van de impact op onze inwoners, het bedrijfsleven en de samenleving.”

Positief

,,Hoewel het een sober jaar was met veel beperkingen, vind ik het ook belangrijk om zaken te belichten die goed zijn gegaan. Het afgelopen jaar vroeg veel flexibiliteit van ons allemaal, knap dat we dat hebben kunnen organiseren en volhouden. De gemeenteraad heeft digitaal doorgewerkt en we hebben een sluitende begroting kunnen maken, waar we eerder dit jaar nog onder financieel toezicht van de provincie stonden. Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar het is gelukt. Als burgemeester werk ik natuurlijk ook thuis – en sociaal gezien had dat wel voordelen. Daarentegen heb ik er ook een nieuwe portefeuille bij gekregen sinds maart vorig jaar. De emotionele impact, vooral bij overlijdens, blijft groot.”

Oproep

,,De inwoners van Castricum vraag ik de komende periode extra naar elkaar om te kijken. Het gaat met de gemoedstoestand helaas een stuk slechter dan vorig jaar. Eenzaamheid onder jongeren en andere groepen groeit – daar maak ik me zorgen om. Dat vraagt om alertheid van ouders, vrienden en naasten. De impact van corona wordt helaas steeds groter. Blijf alsjeblieft op elkaar letten.”

Hoop

Voor Mans is 2022 een jaar waarin gekeken wordt naar veerkracht en herstel. ,,Hoe gaan we opkrabbelen uit deze crisis en welke sectoren hebben een extra zetje nodig? Veel bedrijven en ZZP’ers hebben ingeteerd op hun spaargeld. Ondernemers uit allerlei sectoren hebben het zwaar, zij kunnen een beroep doen op de gemeente. We hebben ook het coronaloket weer geopend, voor vragen, hulp of suggesties van alle inwoners. Veel is onzeker door de nieuwe omikronvariant, maar Mans blijft positief. ,,Ik hoop dat we veel dingen volgend jaar wél weer kunnen. Uiteindelijk hebben we alle pandemieën overwonnen. Dat gaat ons dit keer ook lukken. Ik wens alle inwoners van Castricum fijne feestdagen en een gezond 2022.” (Foto: Ernest Selleger)