Burgemeester Toon Mans: ,,Arbeidsmigranten hebben recht op fatsoenlijke huisvesting.”

 

Tientallen controles naar huisvesting van arbeidsmigranten in Noord-Kennemerland hadden duidelijk effect: Minder overtredingen rond huisvesting, minder buitenlandse werknemers per woning, meer  aanvragen voor legalisatie van verblijfslocaties en hogere registratie in de Basisregistratie Personen (BRP). Bovendien heeft de Belastingdienst een organisatie in onderzoek, waaruit mogelijk aanslagen voortvloeien. De oogst van Kompas Noord-Kennemerland, een project naar huisvesting van arbeidsmigranten mag er zijn, weet ook burgemeester Toon Mans van Castricum en voorzitter van de Stuurgroep Kompas Noord-Kennemerland.

,,We kunnen stellen dat de situatie rond vrijwel alle arbeidsmigranten fatsoenlijk geregeld is. We ronden het project weliswaar af, maar zijn er nog niet. Er is een permanente behoefte aan tijdelijke huisvesting. We zien het met vluchtelingen en ook met arbeidsmigranten. Daar moeten we ons voor in blijven zetten.”

December vorig jaar kwam een einde aan tien maanden controles. De interventieteams van Kompas Noord-Kennemerland  bezochten in totaal 52 adressen en troffen 243 arbeidsmigranten aan. 186 daarvan zijn geïnterviewd. De aangetroffen arbeidsmigranten zijn verdeeld over elf nationaliteiten, waarvan zo’n tachtig  procent Pools. In totaal zijn 28 buitenlandse werknemers geregistreerd in de BRP. Hoewel het project er op zit, wil Mans wel door. Weliswaar niet in projectvorm, maar in bestaande regelingen. Bijvoorbeeld door handhavers van diverse gemeenten enkele keren per jaar samen op pad te laten gaan. Alkmaar, Bergen, Castricum en Langedijk sloten april 2014 aan bij Kompas, het project rond huisvesting van arbeidsmigranten. Nederland telt zo´n driehonderdduizend arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. Zo´n vijftienhonderd daarvan vinden emplooi in Noord-Kennemerland. Deze zijn deels actief in bouwnijverheid, land- en tuinbouw, industrie, dienstverlening en distributiecentra. Centraal bij Kompas stond huisvesting van arbeidsmigranten die past binnen wet- en regelgeving. Toon Mans: ,,Arbeidsmigranten hebben recht op fatsoenlijke huisvesting.”