Burgemeester Mans vertrekt met ‘feest van jewelste’

Foto boven:
Wethouder Falgun Binnendijk speldde Toon Mans de gemeentelijke erespeld op. (Foto: Ans Pelzer)

Castricum – Toon Mans vertrok vorige week na twaalf jaar als burgemeester van Castricum. Dat gebeurde niet met stille trom. Veel, heel veel inwoners kwamen donderdag de burgervader de hand drukken. Er was muziek, een gedicht, een hapje en een drankje, gezelligheid en een keur aan sprekers.

Door Ans Pelzer

Die sprekers floten veelal dezelfde melodie: ,,Toon Mans is een burgemeester van de mensen. Vriendelijk, toegankelijk voor iedereen en een verbinder.’’ Of zoals Anja Schouten, de burgmeester van Alkmaar, het verwoordde: ,,Bij Toon voelden we ons thuis.’’ Meerdere sprekers halen aan dat Toon Mans als burgemeester steeds de rust zelve was. Als de bestuurderszeeën hoog opliepen kon hij zeggen: ,,Ik zie hier niets dat we niet op kunnen lossen.’’ John Hommes, bij Mans’ benoeming in 2011 voorzitter van de vertrouwenscommissie, weet te vertellen dat Toon superblij reageerde toen hij hem belde met de boodschap dat hij de nieuwe burgemeester van Castricum zou worden. ,,Met een delegatie van de vertrouwenscommissie zijn we toen gelijk met een grote bos bloemen naar zijn woonplaats Hillegom gegaan om hem te feliciteren.’’

Waardering

Mans zou twaalf jaar burgemeester van Castricum blijven. Niet zonder hobbels; er waren bijvoorbeeld veel bestuurswisselingen en dat komt – zoals Mans het zelf verwoordde – de continuïteit en het contact met de inwoners niet ten goede: ,,Daar zou eens over nagedacht moeten worden Maar ja, daar ga ik niet meer over.’’ Wethouder Falgun Binnendijk in zijn speech: ,,We konden bij de start van ons raadscollege in 2018 niet weten dat dát college het enige college is dat de voltallige rit heeft uitgezeten onder jouw hoede in twintig jaar (Toon Mans was eerder burgemeester van Hillegom, red.). Je moet wel gedacht hebben: beter gaat het niet worden. Op zoek naar ‘functie elders’. Je familie heeft je dikwijls moeten missen. Maar het is allemaal niet voor niks geweest. Want het college van wethouders heeft besloten jou de waarderingsspeld toe te kennen van de gemeente Castricum.’’ Waardering ook van de politie, die de ‘coin’ van politiebasisteam Alkmaar/Duinstreek aan Toon Mans overhandigde.

Van de politie ontving de vertrekkend burgemeester de ‘coin’ van basisteam Alkmaar/Duinstreek. (Foto: Ans Pelzer)

Dankwoord

Mans kreeg zelf het laatste woord in zijn rol als burgmeester van Castricum. ,,Ik ben bezig met het laatste hoofdstuk in deze gemeente als burgemeester. De Inwoners centraal stellen is door veel sprekers genoemd. Naar het opstellen van de maatschappelijke agenda kijk ik met veel plezier terug.’’ Mans refereerde aan tal van mooie initiatieven en gebeurtenissen; de BUCH, het nieuwe gemeentehuis de decentralisaties in 2015, de brand die plaatsvond in de kerk in Limmen, de opening van het Huis van Hilde en de inval van Rusland in Oekraïne en de enorme gevolgen daarvan. ,,Bij veel van deze gebeurtenissen reageerde de Castricumse samenleving solidair. Zoals ook gedurende de Syriëcisis in 2015.’’ Mans benadrukte verder dat vrijwilligers het cement zijn van onze samenleving en noemde in het bijzonder ook de boa’s, die tijdens de COVID-crisis keihard moesten werken. Twee harde werkers achter de schermen, te weten Els Verbeek van het bestuurssecretariaat en griffier Rosanne Slootweg, kregen bloemen van Toon Mans. Even werd Mans geëmotioneerd toe hij zijn thuisbasis bedankte voor alle steun.

Gedicht

Plaatselijke dichter Bob van Leeuwen sprak Mans toe met de woorden:

(…) Wat is het ons waard om DE toekomst te veranderen?
En waar moeten we dan beginnen????
Het antwoord is in ons midden!
Onze burgemeester wordt bovenmeester;
Hij kiest wij en Twijs voor beter onderwijs.
Het schept vreugd en begint bij de jeugd (…)

Zijn bijdrage beantwoordde Toon Mans met: ,,Bob van Leeuwen is een aardige vent, soms brult hij erop los en dan weer in het bos.’’ Na deze slotwoorden een daverend applaus van het publiek. Toon Mans een voorbeeld van een toegankelijke en vriendelijke bestuurder die vrijwel altijd op berichten van inwoners reageert en felicitaties verstuurt. Dat voorbeeld laat hij na. Ook een bestuurder met grote belangstelling voor democratische processen en bewonersparticipatie. De maatschappelijke agenda, die onder zijn leiding is opgesteld, werd meerdere malen genoemd. Het is nu aan het nieuwe college en de gemeenteraad om dat mooie plan van die maatschappelijke agenda verder uit te rollen. Doorgaans een rolvaste burgemeester, maar één keer maakte hij op het podium zijn stropdas los en deed zijn ambtsketen af met de woorden ‘ik ben er helemaal klaar mee’. Dat was bij de opening van North Sea Poetry Show 2015. Wiens idee dat was, van Howard Krol of van Toon Mans, vertelt het verhaal niet. (‘Een feest van jewelste’ is de titel van een gedichtenbundel van Howard Krol, alias Arthur Lava).

De vertrouwenscommissie kiest namens de gehele gemeenteraad uit de voordracht van de Commissaris van de Koning een burgemeester. Die keuze wordt dan weer ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.