Burgemeester Mans: ‘Verkiezingen spannend door corona’

Castricum – Burgemeester Toon Mans noemt de verkiezingen volgende week ‘heel spannend’. ,,Het is een dilemma. We gaan veel mensen mobiliseren om naar stembureaus te komen. Gezien het aantal besmettingen in de regio, heb ik daar wel mijn zorgen over.”

Door Mardou van Kuilenburg

Kuchschermen, looproutes, desinfectiemiddelen en de mogelijkheid tot schriftelijk stemmen: er zijn veel maatregelen getroffen om de verkiezingen volgende week in goede banen te leiden. Alle stembureaus zijn coronaproof en er is een ’toezichthouder’ aanwezig die ervoor zorgt dat geen lange rijen ontstaan en dat er onderling voldoende afstand wordt gehouden. ,,Er zijn nu drie dagen waarop gestemd kan worden, dus er is meer spreiding. Vanaf maandag krijgen ouderen en kwetsbaren al de mogelijkheid om hun stem uit te brengen.” Per dorpskern gaat er maandag en dinsdag één stembureau open. Op woensdag mogen alle stemgerechtigden naar de stembus.

‘Piek niet te voorspellen’

Burgemeester Mans: ,,Normaliter hebben we een redelijk beeld van drukte bij de stembureaus. Vanwege corona is bijna iedereen thuis, dus we hebben geen idee wanneer de pieken komen.” Stemmen kan dit jaar alleen op locaties die coronaproof ingericht kunnen worden. Verzorgingshuizen en scholen staan niet op de lijst. In Castricum kan onder andere gestemd worden bij sporthal de Bloemen, in het gemeentehuis, in verschillende gymzalen en bij de restaurants Fase Fier en De Oude Keuken.

Huis van Hilde

Traditiegetrouw kan er in Castricum als eerste gestemd worden. Niet bij het station, maar in een tent bij Huis van Hilde. Mans: ,,Daar zullen we dit jaar niet zo veel aandacht aan besteden om te voorkomen dat veel mensen tegelijk op een plek komen.