Broodfonds voor Liefhebbers: een solidair vangnet voor ondernemers

Regio – Sinds 1 oktober bestaat er ook voor ondernemers in de regio Castricum/Heiloo/Uitgeest een broodfonds. In zo’n collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij ziekte. Het is een sociaal vangnet voor en door ondernemers. De Broodfondsen bestaan nu veertien jaar. Met landelijk al 595 groepen waar meer dan 27.000 ondernemers aan meedoen.

Veel ondernemers hebben geen financieel vangnet als zij ziek worden. Als oplossing ontwikkelde een groep ondernemers het Broodfonds. In een Broodfonds kennen en vertrouwen de deelnemers elkaar. Iedereen die meedoet stort maandelijks een bedrag op een eigen rekening, wordt iemand ziek dan ontvangt degene van iedereen een bedrag om van te leven.

Hoe het werkt

Het Broodfonds is er voor alle soorten ondernemers, zowel ZZP’ers als zelfstandigen met een BV of VOF. De maximaal vijftig deelnemers leggen geld in op individuele rekeningen. Zodra een van hen arbeidsongeschikt raakt, krijgt die van de anderen tijdelijk financiële steun.

Het Broodfonds is een collectieve voorziening voor arbeidsongeschiktheid, ontwikkeld dóór en vóór ondernemers. Een Broodfonds bestaat uit minimaal twintig tot maximaal vijftig ondernemers, die elkaar kennen en vertrouwen. Je steunt elkaar bij ziekte. Daarvoor zet je elke maand een vast bedrag opzij. Wie langdurig ziek is, krijgt van de anderen schenkingen om van te leven. Die kun je maximaal twee jaar achtereen krijgen. De meeste mensen die ziek worden (99%) zijn binnen twee jaar weer aan het werk. De eerste maand is voor je eigen risico.

Je kiest het schenkingsniveau dat bij je inkomen past. Wil je zelf een hoge schenking, dan schenk je ook meer aan de zieken in je broodfonds. Kies je voor een lager niveau, dan schenk je minder. Over je Broodfonds beslis je samen, daarom is het belangrijk dat je elkaar kent en de bijeenkomsten bezoekt. Als jij arbeidsongeschikt wordt zijn er geen controlerende artsen, in plaats daarvan zie je elkaar en weet iedereen naar wie hun geld gaat. Vaak wordt dit type voorziening ook wel aangeduid als ‘schenkkring’.

Broodfonds voor Liefhebbers

Nadat er eerder al twee informatieavonden zijn georganiseerd, werd eind augustus het Broodfonds voor Liefhebbers opgericht. Inmiddels hebben al ruim veertig ondernemers zich aangesloten. Het fonds heet actieve ondernemers uit de regio van harte welkom. Naast de praktische doelstelling om elkaar financieel te helpen bij ziekte, kent het Broodfonds voor Liefhebbers ook een informatief netwerk karakter. Zodra de situatie dat weer toelaat, wordt er een kennismakingsbijeenkomst georganiseerd. Later volgen ook netwerkbijeenkomsten met interessante sprekers of bedrijfsbezoeken. Er zijn nog enkele plaatsen voor leden beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen zich via bestuur.voorliefhebbers@broodfonds.nl aanmelden.