Broodfonds in Castricum: solidariteit in een nieuw jasje

Castricum – Het Broodfonds is een succes door heel Nederland. In zo’n collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij ziekte. Het is een sociaal vangnet voor en door ondernemers. De Broodfondsen bestaan nu veertien jaar. Met landelijk al 550 groepen waar meer dan 25.000 ondernemers aan meedoen. Castricum krijgt ook een Broodfonds, na een speciale informatieavond op woensdag 18 maart. 

Veel ondernemers hebben geen financieel vangnet als ze ziek worden. Als oplossing ontwikkelde een groep ondernemers het Broodfonds. In een Broodfonds kennen en vertrouwen de deelnemers elkaar. Iedereen die meedoet stort maandelijks een bedrag op een eigen rekening, wordt iemand ziek dan ontvangt degene van iedereen een bedrag om van te leven. Het Broodfonds is er voor alle soorten ondernemers, zowel zzp’ers als zelfstandigen met een BV of VOF.

Het Broodfonds is een collectieve voorziening voor arbeidsongeschiktheid, ontwikkeld dóór en vóór ondernemers. Deelnemers kiezen het schenkingsniveau dat bij hun inkomen past. Over het Broodfonds beslist men samen, daarom is het belangrijk dat men elkaar kent en de bijeenkomsten bezoekt. Als een deelnemer arbeidsongeschikt wordt zijn er geen controlerende artsen, in plaats daarvan ziet men elkaar en weet iedereen naar wie hun geld gaat. Vaak wordt dit type voorziening ook wel aangeduid als ‘schenkkring’.

Woensdag 18 maart organiseren de drie Castricumse ondernemers Arjen Tervoort, Jeroen Drankier en Remco van Zelst om 19.30 uur in Sporthal De Bloemen een algemene informatieavond voor ondernemers uit Castricum en omgeving. Bij voldoende belangstelling wordt ‘Broodfonds voor liefhebbers’ opgericht. Graag aanmelden via https://www.broodfonds.nl/nieuws/agenda/castricum_eo.

(Foto: aangeleverd)