Broedseizoen van start

In 2020 extra aandacht voor vogels in het Noordhollands Duinreservaat

Regio – Om broedende vogels, maar ook konijnen, hazen en hagedissen beter te beschermen, gelden sinds 1 maart tot en met 1 juli aangepaste regels in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en het Noordhollands Duinreservaat. Vooral vogels met hun nest op de grond raken tijdens het broeden makkelijk verstoord. Hoe meer de vogels met rust worden gelaten, hoe groter de kans op broedsucces.

Wandelpaden tijdelijk dicht en honden aan de lijn
In het Noordhollands Duinreservaat zijn vier wandelroutes tijdelijk gesloten. De afgesloten paden liggen in ’t Zegeveld ten noorden van het huisjesterrein De Nollen in Egmond aan de Hoef, het Reggers Sandersvlak en de Kil ten zuiden van Egmond aan Zee, het Vennewater bij Egmond Binnen en het Zeerijdsdijkje in Bakkum. Voor bezoekers aan het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is de gele route door het Kraansvlak afgesloten. Er is nog volop gelegenheid om vanaf andere locaties de wisenten, konik paarden en Schotse hooglanders te spotten, zoals bij het uitkijkpunt aan de rand van het gebied.

Loslopende viervoeters kunnen voor stress zorgen, zeker in de broedtijd. Tijdens het broedseizoen moeten honden dan ook worden aangelijnd op plekken die buiten het broedseizoen losloopgebied zijn, zoals het Bergerbos in Bergen. In het Bergerbos wordt overigens de landelijke periode van het broedseizoen (15 maart tot 15 juli) aangehouden. (Foto: aangeleverd)