Broedseizoen begonnen: blijf op de paden!

Regio – Het voorjaar komt eraan! Goed nieuws voor iedereen die graag geniet van alles wat groeit en bloeit in de duinen. Om broedende vogels te beschermen, gelden vanaf 1 maart tot en met 1 juli aangepaste regels in Nationaal Park Zuid-Kennemerland en het Noord-Hollands Duinreservaat. De belangrijkste oproep van drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder PWN is: volg de toegangsregels en blijf op de paden.

Wandelpaden tijdelijk dicht, honden aan de lijn

Voor broedende vogels maar ook konijnen, hazen en hagedissen is rust een absolute must. Vooral broedvogels met hun nest op de grond raken tijdens het broeden makkelijk verstoord. Laten we de vogels met rust, dan is de kans op broedsucces het grootst. Daarom gelden van 1 maart tot en met 1 juli de volgende maatregelen:

Vier wandelroutes in het Noord-Hollands Duinreservaat zijn tijdelijk gesloten. De afgesloten paden liggen in ’t Zegeveld ten noorden van het huisjesterrein De Nollen in Egmond aan de Hoef, het Reggers Sandersvlak en de Kil ten zuiden van Egmond aan Zee, het Vennewater bij Egmond-Binnen en het Zeerijdsdijkje in Bakkum. In het Bergerbos gelden afwijkende data voor de honden aanlijnplicht, namelijk van 15 maart tot en met 15 juni. Voor bezoekers van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is de gele route door het Kraansvlak afgesloten. Er is nog volop gelegenheid om vanaf andere locaties de wisenten, konikpaarden en Schotse hooglanders te spotten, zoals bij het uitkijkpunt aan de rand van het gebied. Loslopende viervoeters kunnen voor stress zorgen, zeker in de broedtijd. Tijdens het broedseizoen moeten honden dan ook worden aangelijnd op plekken die buiten het broedseizoen losloopgebied zijn.

Nieuw: duincoaches

Tijdens de coronapandemie trekken extra veel mensen erop uit om te genieten van de natuur. Voor veel mensen is een bezoek aan de duinen de manier om in de frisse lucht energie op te doen of juist stoom af te blazen. Dat juicht PWN alleen maar toe. Hoe meer mensen de natuur in hun hart sluiten, hoe beter het is. Niet iedereen is zich bewust dat in de duinen toegangsregels gelden. Een van die regels is: blijf op wegen en paden. Dit is in het broedseizoen extra belangrijk. Daarom zet PWN tijdens het broedseizoen op verschillende plaatsen duincoaches in. Onder het motto ‘blijf jij op het pad, dan blijven vogels op hun nest’ attenderen duincoaches de bezoekers op het belang om juist nu de toegangsregels te volgen. Met persoonlijke en laagdrempelige voorlichting op een aantal drukke locaties zijn duincoaches ‘de rechterhand’ van de boswachters. Het is één van de manieren waarmee PWN het bewustzijn rond een gezond en verantwoord bezoek aan de duinen wil vergroten.

Op de foto:
Aalscholvers op hun nesten. Foto: PWN