Broedertwist bij Vredeburg

Limmen – Op vrijdag 27 januari speelden de schakers van SV Vredeburg de zestiende ronde van de interne competitie. Het indelingsprogramma zorgde voor een paar aantrekkelijke affiches.

Koploper Bert Hollander trof ‘Speedy’ Samer Alrayes aan de overzijde van het bord. Hollander groef een gemene valkuil in de opening en Alrayes tuimelde er pontificaal in en werd al na twaalf zetten mat gezet. Luc Janssen wist een eindspel met een pion meer tegen Ed Stolp op kundige wijze uit te bouwen naar een zege. Het feit dat de witte toren van Janssen achter de vijandelijke linies wist te komen was doorslaggevend. De Spaanse partij tussen Harold Ebels en Bob Stolp leidde tot een op het oog evenwichtige stelling… maar uit het niets offerde Stolp een loper op veld h3. Het offer bleek wel degelijk correct en binnen enkele zetten bezweek de witte koning.

Tijdnood

Volgens eigen zeggen pakte Chiel Pepping zijn oudere broer Nico hyper-agressief aan, maar deze gaf geen krimp en hield de muur rondom zijn koning keurig in tact. Zo mondde de broedertwist uit in een remise, die dus geen ‘salonremise’ genoemd mocht worden. Hans de Goede en Sandra Hollander vermaakten de omstanders met een bloedstollende schaakgevecht. Hoewel zij voortdurend in tijdnood verkeerde, wist Sandra Hollander de overwinning te bereiken door enkele subtiele zetten met koning en toren, leidend tot winst van een cruciale pion. Bert van Diermen veroverde een toren van Ferry Haan, maar Haan had goed gezien dat het in die stelling helemaal niet om het materiaal ging: hij manoeuvreerde zijn dame naar de open h-lijn en zorgde enkele zetten later voor een fraai mat.

Oudste versus jongste speler

Aart van den Brink wist in een lange partij tegen Dick Aafjes het volle punt te veroveren. In het middenspel greep hij maar liefst twee pionnen en bouwde het voordeel langzaam maar zeker uit. Heleen Smit was in haar nopjes met een derde achtereenvolgende overwinning. Arthur Wilbie was het slachtoffer van de dadendrang van Smit. De oudste Vredeburg-speler, Jaap Limmen (79), speelde tegen de jongste, Thijs Min (13): geduld en ervaring gaven de doorslag, maar de talentvolle Thijs Min gaat zeker nog punten pakken. Komende vrijdag wacht ronde zeventien van de interne competitie en op zaterdag (!) speelt Vredeburg 1 een bondswedstrijd bij En Passant 1 op Texel.