Britt, Luna, Jony en Teije winnen Bouwend Nederland Innovatieprijs

Castricum – Na een projectperiode van vele weken hard werken, was het op donderdag 11 februari eindelijk zover: de finaledag van de Bouwend Nederland Innovatieprijs, georganiseerd in samenwerking met Stichting Technasium. Britt, Luna, Jony en Teije van het Bonhoeffercollege zonden hun ideeën in. Dat leverde hen een plek in de landelijke finale op. De vijf beste teams uit 4-havo en de zes beste teams uit 4-vwo gingen de strijd met elkaar aan. Het doel was het innovatiefste ontwerpvoorstel binnen de bouwwereld neer te zetten. Het team uit Castricum kwam waarbij als winnaar uit de bus.

De opdracht was om vanuit wijkgericht onderzoek een technisch én sociaal ontwerpvoorstel maken om woningen in een bestaande woonwijk te verduurzamen. De teamleden presenteerden hun ideeën aan een driekoppige jury, bestaande uit Ria Sluiter (directeur bij Stichting Technasium), Marjet Rutten (aanjager vernieuwing bouw-, installatie- en vastgoedsector) en Tanja Nolten (programmamanager Energie Ontwerp Challenge bij Stichting SMARTcirculair). Dit deden zij met behulp van een zelfgemaakte video waarin ze de ideeën op een visuele manier toelichtten.

Vulkanisch kleimineraal

Uit de video bleek dat dit team uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de Willem Lodewijkstraat en zijn inwoners. Ook werd scheikundedocent Guido Schenk geïnterviewd. Dat bracht het team op het innovatieve idee om een vulkanisch kleimineraal als isolatiemiddel te gebruiken, namelijk zeoliet. Dit is een vrij speciaal mineraal dat ook in vaatwassers wordt gebruikt om de vaat te drogen na de spoelbeurt. Het mineraal werkt namelijk op het vocht dat van de spoelbeurt afkomt. Uit nader onderzoek bleek dat zeoliet ook vocht uit de muren zou kunnen halen en zou kunnen omzetten in warmte. Dat levert – met een ’tikje magie’ – uitstekend isolatiemateriaal op. Naast ideeën voor het verduurzamen van de woningen uit de betreffende wijk, heeft het team ook elektriciteit-opwekkende speeltuinen en beweegplekken in de buurt van de wijk bedacht. Ook komen er energieopwekkende bomen in de wijk.

Blij verrast

De jury was erg onder de indruk van de videopresentatie van het team. Daarnaast wist Luna Klaase vanuit haar slaapkamer scherpe antwoorden te formuleren op de vragen van de jury. Jurylid Marjet Rutten bracht uiteindelijk het verlossende woord: ,,De winnaar van de bouwinnovatieprijs voor schooljaar 2020-2021 is een school die heel mooi breed gekeken heeft, die uitgebreid onderzoek heeft gedaan, naar personages heeft gekeken, naar verschillende technische oplossingen heeft gekeken en daar een heel mooi verhaal van heeft gebreid. De winnaar is het Bonhoeffer Castricum!’’ In een eerste reactie vertelt Luna blij verrast te zijn met het resultaat. Ook vertelt ze veel gehad te hebben aan de hulp van Ruud Veld (de expert van Borst Bouw BV) en haar docent scheikunde Guido Schenk. Ook Teije, Jony en Britt zijn ontzettend blij met het resultaat. Vanaf nu mogen deze leerlingen zich winnaar noemen van de Bouwend Nederland Innovatieprijs 2020-2021!