Briljant voor echtpaar Piet en Lucia Gijzen

‘Altijd gelukkig met de kleinste dingen’

Castricum – Voor veel oudere echtparen is het maar goed dat corona vroeger nog ver weg was, want anders waren ze waarschijnlijk nooit met elkaar getrouwd. Piet Gijzen en Lucia Admiraal leerden elkaar kennen op de kermis en zijn sinds die tijd onafscheidelijk. Met burgemeester Mans stonden bruid en bruidegom afgelopen zaterdag stil bij hun 65-jarig huwelijk.

Het blijft nog altijd wennen in deze tijd. Geen handen schudden, ook al vorm je een briljanten bruidspaar. Toch blijft de gemeente haar plicht doen, dus Toon Mans feliciteerde ook Piet Gijzen (1929) en Lucia Admiraal (1928) met hun briljanten huwelijk en overhandigde het stel een kopie van de trouwakte die op 22 augustus 1955 in Uitgeest werd getekend.

Piet is een echte Castricummer en werd geboren in de Torenstraat. Hij vertelt: ,,Ik groeide hier op en ging naar de Augustinusschool. Nadat ik vier klassen had doorlopen, werd de school bezet door de Duitsers en ben ik daar niet meer terug geweest. Tot mijn diensttijd ben ik bij bakker Hemmer gaan werken. Na mijn afzwaaien volgde ik een bakkersopleiding en werkte ik ook bij bakker Winkel in Velsen. In 1953 ben ik omgeschoold tot bouwvakker en werd penningmeester van de Katholiek Bouwbond. Eind jaren ’60 werd ik voor de bouw afgekeurd en daarna heb ik tot mijn pensioen in 1991 bij de gemeente Beverwijk diverse functies vervuld.”

Cupido

Lucia zag het eerste levenslicht in Uitgeest: ,,Mijn ouders hadden een grote boerderij aan de Westergeest, waar ik tot ons kerkelijk huwelijk op 9 november 1955 heb gewoond. Kleding maken was mijn ding. Ik begon als coupeuse bij kleermaker Muus Groot in Uitgeest en later heb ik nog gewerkt bij een confectieatelier in Amsterdam. In die tijd stopte je als vrouw zodra je getrouwd was.”

De trouwfoto van Piet en Lucia uit 1955. (Foto: aangeleverd)

Het paar ontmoette elkaar in 1949 op de kermis van Uitgeest. Piet: ,,Cupido schoot meteen raak en het is nooit meer uitgeraakt. Na ons trouwen kregen we van woningbouwvereniging Goed Wonen een bovenwoning toegewezen in de Poelvenstraat. Daar zijn onze kinderen Wim en Margo geboren. Rond 1960 zijn we verhuisd naar de woning aan de Breedeweg 17, waar zoon Bas het gezin completeerde.” Lucia vult aan: ,,In 2016 kregen we een bovenwoning in de Santmark, die we twee jaar laten konden omruilen voor een benedenwoning met een tuintje. Dat is werkelijk een paradijsje. In het begin van de coronatijd was het ook heel handig, want de kinderen haalden de boodschappen en zetten die op het terras. Nu haalt Piet ze zelf weer met zijn auto of scootmobiel. Nee, verhuizen hoeft voor ons niet meer en wat gezondheid betreft mogen we gelukkig niet mopperen.”

Geheim

Als het woord vakanties valt, is het bruidspaar vrij snel uitgepraat. ,,We hielden het altijd het liefst dicht bij huis. Met de kinderen zijn we een paar keer weg geweest naar onder andere Broekerhaven, Ommen en Nij Beets, waar we een stacaravan of huisje huurden. Later hebben we met vrienden nog wel een keer of vijf een bustocht naar het buitenland gemaakt, maar dat is het wel zo’n beetje”, aldus Piet. Hij voegt daaraan toe dat voetballen bij Vitesse’22 een van zijn hobby’s was, evenals vissen. Ook koken doet hij tot op de dag van vandaag nog met veel plezier. Lucia maakte, hoe kan het ook anders, altijd graag kleding voor Piet en de kinderen.

Het stel werd in de loop der jaren verder verrijkt met zes kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Piet en Lucia hopen met hen in november hun huwelijksfeest in huiselijke kring te kunnen vieren.

En op de vraag wat nu het geheim van zo’n lange verbintenis is, antwoordt Lucia: ,,Wij zijn altijd met de kleinste dingen gelukkig geweest.” Piet kan dit bevestigen en zegt tot slot: ,,Zelf kan ik nog elke dag enorm genieten van lekker eten en Lucia kan je heel blij maken met een portje!” (Tekst / Foto: Hans Boot)