Brenda Calis herstelt van lichte blessure

Castricum – Een boomwortel, waarop haar voet net even verkeerd terecht kwam tijdens het afzetten, leverde atlete Brenda Calis vorige week een lichte blessure op. Het zorgde ervoor dat ze vier dagen niet kon hardlopen en zich bovendien meer dan ooit bewust is geworden van de functie van haar voeten.

Het gebeurde anderhalve week geleden, tijdens een pittige crosstraining in het duingebied. Brenda: ,,Het was een pad vol met boomwortels. Twintig keer gaat zoiets goed en net die eenentwintigste keer niet. Ik had te hard afgezet op de boomwortel, of de boomwortel op mij. Als  je met 16 kilometer per uur of harder op een boomwortel stapt, komen daarbij aardig wat krachten vrij. Mijn linker voorvoet voelde na de training alsof ik een teen hard gestoten had.’’ Brenda had er tijdens het trainen nog geen last van, maar voelde tijdens het uitlopen, op weg terug naar huis, duidelijk dat er iets mis was. Nader onderzoek leerde dat haar linker middenvoet een flinke tik had gehad en naar links was geknakt. Fysiotherapeut Tjerk Conijn bekeek de voet en concludeerde dat vier dagen rust voldoende zou moeten zijn om daarna weer te kunnen hardlopen.

Extra rust

In het dagelijks leven werkt Brenda sinds enige tijd in het Beverwijkse Rode Kruis Ziekenhuis. Ze vertelt: ,,Vrijdag heb ik de hele dag op de ECG-kamer gestaan. Het ging wel goed met mijn voet, maar aan het einde van de dag was deze wel moe. Daarom wilde ik deze nog even extra rust geven en ben ik pas zaterdag weer gaan hardlopen.’’ Vier dagen niet kunnen hardlopen voelde voor haar wel vreemd: ,,Ik ben het zo gewend. Het was nu heel raar dat het even niet kon. Maar rust is nodig voor goed herstel. Ik ben in deze dagen toch anders naar mijn voet(en) gaan kijken, bijvoorbeeld hoe belangrijk je voeten eigenlijk zijn. Ze dragen je hele lichaam en vangen de klappen op. Het was eigenlijk altijd zo vanzelfsprekend, ik stond er niet eerder zo bij stil als nu.’’ Haar Trainer Tom Metselaar adviseerde haar om in eerste instantie korte stukjes te lopen en terug te komen met een lach op het gezicht. ,,terugkomen met een lach, dat is gelukt!’’

Vaccinatie

Het werken in de ECG-kamer valt niet onder acute zorg, zoals de artsen en verpleegkundigen op de spoedeisende hulp en COVID-afdelingen wel worden geclassificeerd. ,,Dat betekent dat ik daarom niet gelijk in aanmerking zal komen om gevaccineerd te worden. De prognose is tussen april en augustus. Dat heeft ook te maken met wanneer welk vaccin klaar is voor de markt en goedgekeurd zal worden’’, legt Brenda uit. Ze heeft zich intussen wel verdiept in de verschillende vaccins die in het ziekenhuis beschikbar zullen komen. ,,Mijn lichaam en gezondheid zijn heel belangrijk voor mij. Als ik gevaccineerd moet worden, wil ook weten wat ik toegediend krijg in mijn lichaam.’’ Haar voorkeur gaat uit naar het vaccin van AstraZeneca, dat in samenwerking met de universiteit van Oxford is ontwikkeld. Dit vaccin is gemakkelijker te bewaren en distribueren dan de vaccins van Pfizer en Moderna, bovendien is het goedkoper.

Naar verwachting zal het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) nog deze maand met een oordeel over dit vaccin komen. Toch realiseert Brenda zich terdege dat een vaccin geen garanties biedt. ,,Als je gevaccineerd bent, wil het niet zeggen dat je helemaal geen COVID-19 meer kunt krijgen. Je bent dan alleen meer beschermd, zodat de symptomen minder ernstig zullen zijn.’’ De Castricumse atlete is in elk geval blij dat ze het hardlopen inmiddels weer heeft kunnen hervatten. ,,Die glimlach gaat vandaag niet meer van mijn gezicht.’’ (Foto: aangeleverd)