Boom van de maand: wilg

Castricum – Elke maand wordt door Transitie Castricum de boom van de maand gekozen. Lezers van deze krant kunnen zelf hun favoriete boom hiervoor nomineren. Niet alleen de boom zelf, maar ook het verhaal erachter, is daarbij van belang. Deze maand de wilg aan de Rollerusstraat, genomineerd door Anna Dijkstra.

Anna schrijft: ,,De boom die altijd mijn aandacht trekt, als ik langs dit uitgestrekte perceel fiets of loop, is een enorme wilgenboom die met een aantal kleinere wilgen bij de nieuw gebouwde monumentale stolpboerderij staat op het adres Rollerusstraat 1. Deze boerderij is op de plaats van de oorspronkelijke stolpboerderij uit 1872 gebouwd. Tot 2018 had het perceel nog een agrarische bestemming, nu is het een tuin. Ik weet dat wilgen niet oud worden, maar ik stel me bij deze wilg toch altijd het oude, agrarische Castricum van zo’n honderd jaar geleden voor.’’

In Nederland is de wilg één van de meest voorkomende boomsoorten. Wilgen en populieren behoren tot dezelfde familie, de saliaceae. Beide boomsoorten houden van lage, vochtige gronden. Wilgen verdampen enorme hoeveelheden water. Ze nemen de voedingstoffen uit het water op en slaan die op in hun hout. Drassig land kan met wilgen droog gemaakt worden. In Nederland zijn de knotwilg en de treurwilg de meest bekende wilgensoorten, maar er zijn op de wereld zo’n vierhonderd à vijfhonderd wilgensoorten bekend, waarvan de meeste op het noordelijk halfrond.

Symbool van de dood

Bij de oude Germanen was de wilg een symbool van de dood. Heksen zouden in de kruinen van de wilgen wonen en hun bezems van wilgentakken te maken. Vroeger maakte men daarom fluitjes uit wilgenhout om heksen en boze geesten te verjagen. Van de jonge wilgentakken worden sinds eeuwen manden gevlochten. Van het hout werden klompen gemaakt. Maar bast en hout hadden nog een andere functie. In de volksgeneeskunde kende men de wilg als middel tegen pijn en koorts. In oude kruidenboeken van de Grieken Hippokrates en Dioskurides werden wilgenpreparaten als middel tegen koorts beschreven. De belangrijkste geneeskrachtige stof in de bast van de wilg werd in 1828 ontdekt, de salicine. Dit werd de voorloper van aspirine, een middel tegen koorts, pijn en ontstekingen. Tegenwoordig  wordt deze stof synthetisch vervaardigd.

Wilgentenen worden ook tegenwoordig nog veel gebruikt voor het vlechten van hekwerk, manden en allerlei andere nuttige en decoratieve gebruiksvoorwerpen. En wil je een wilg in je tuin?  Niets is gemakkelijker te stekken dan een wilg. Steek takken van twee tot drie meter in de grond. De eerste tijd zorg je er voor dat de stekken niet uitdrogen. Het kan eigenlijk niet mislukken en je hebt in korte tijd een mooie boom! (Foto: Anna Dijkstra)

Heeft u ook zo’n boom met een verhaal en wilt u dat delen met de lezers van deze krant? Stuur dan een e-mail naar bomen@transitiecastricum.nl met een foto van de lievelingsboom met het bijbehorende verhaal. Laten we ons bewust blijven van de waarde van al onze bomen!