Boom van de maand: ‘Peuterbeuk’ in Akersloot

Akersloot – Transitie Castricum heeft weer een prachtige inzending ontvangen voor deze rubriek. Het is de rode Peuterbeuk uit Akersloot, ingezonden door Hidde Hoekstra. Een boom met een heel lange geschiedenis en, omdat hij zijn leven lang alle ruimte heeft gekregen, met een respectabele omvang. De boom staat in de voortuin van het woonhuis aan de Waterzijde 12.

Hidde Hoekstra: ,,Vele Akersloters kennen deze boom als de ‘Peuterbeuk’ omdat op dit perceel vroeger de kleuterschool ‘Onder de beuk’ was gevestigd. In het archief van de Vereniging Oud-Akersloot tref je oude foto’s van de boom aan. Inmiddels is de peuterschool ondergebracht bij de Rembrandtschool in Akersloot. De boom is waarschijnlijk geplant bij de aanleg van de tuin van de voormalige pastorie op Buurtweg 17; de pastorie zelf zou omstreeks 1880 zijn gebouwd dus misschien is de beuk meer dan 120 jaar oud. De boom heeft een stamomvang van 330 centimeter en een hoogte van ongeveer 12 meter en is nog kerngezond. De boom stond ooit vermeld op de lijst van bijzondere bomen van de gemeente. Hoewel het elk najaar heel veel werk is om alle bladeren op te ruimen en er om de paar jaar een vracht beukennootjes moet worden opgeraapt, willen we de boom voor geen goud missen. Dat geldt ook voor de vleermuisjes die wij nu elke avond op muggenjacht zien.’’ (Foto: Hidde Hoekstra)

Heeft u ook zo’n boom met een verhaal en wilt u dat delen met de lezers van deze krant? Stuur dan een e-mail naar info@transitiecastricum.nl met een foto van de lievelingsboom met het bijbehorende verhaal. Laten we ons bewust blijven van de waarde van al onze bomen!