Boom van de maand: paardenkastanje

Castricum – Elke maand wordt door Transitie Castricum de boom van de maand gekozen. Lezers van deze krant kunnen zelf hun favoriete boom hiervoor nomineren. Niet alleen de boom zelf, maar ook het verhaal erachter, is daarbij van belang. Deze maand de paardenkastanje aan de Bakkumerstraat.

Het gaat hier om de witte of gewone paardenkastanje, oorspronkelijk afkomstig uit het Balkangebied. Hij is in het midden van de zestiende eeuw ingevoerd in West-Europa door de Duitse gezant Ogier Gisleen van Busbeke. Naast de kastanje heeft hij ook de sering en een aantal bolgewassen, waaronder de tulp, in onze gebieden geïntroduceerd. De paardenkastanje wordt veel aangeplant in parken en woonwijken. Hij wordt wel twintig meter hoog en vormt een fraaie ruime kroon. De glanzende bruine vruchten vormen elk jaar een bron van plezier, vooral voor de jeugd. (Foto: Anna Dijkstra)

Heeft u ook een boom die u eens in het zonnetje wilt zetten? Stuur uw foto met verhaal via bomen@transitiecastricum.nl naar de werkgroep Bomen Over Bomen. Transitie Castricum strijdt momenteel voor het herinvoeren van de kapvergunning in de gemeente Castricum. De werkgroep ‘Bomen over Bomen’ hoopt via www.petities.nl duizend handtekeningen in te zamelen om dit doel te bereiken.