Boom van de maand: Noorse esdoorn

Castricum – Elke maand wordt door Transitie Castricum de boom van de maand gekozen. Lezers van nieuwsblad De Castricummer kunnen zelf hun favoriete boom hiervoor nomineren. Niet alleen de boom zelf, maar ook het verhaal erachter, is daarbij van belang. Deze maand de Noorse esdoorn aan de Helmkade, genomineerd door Johanna Klein.

Johanna motiveert haar keuze als volgt: ,,Aan de Helmkade bij de sloot aan het spoor staat een bijzondere esdoorn, namelijk de Noorse esdoorn. Sinds corona loop ik elke dag, in de ochtend, onder de boom door. Op een gegeven moment stond deze boom in bloei en in tegenstelling tot de gewone esdoorns is dit een naaktbloeier. De bloemen staan op het kale hout, vandaar: naaktbloeier. De bloemen zijn van een bleek stralend geel en overdekken de hele kruin, terwijl de omringende bomen nog kaal zijn. Pas na de bloei verschijnt het blad. De Noorse esdoorn is een beauty, vertelde mijn mini bomenboekje mij.’’

De vruchten zijn de welbekende vleugeltjes of propellertjes die door de wind soms wel een kilometer ver worden geblazen. Heel nuttig voor een goede verspreiding van de esdoorn! Hij staat aan de Helmkade naast de treurwilg, je kunt hem niet missen. Wie zet er een naambordje bij? Het zou leuk zijn als er bij de bijzondere bomen in onze plantsoenen een naambordje kan komen te staan! (Foto: Anna Dijkstra)

Heeft u ook zo’n boom met een verhaal en wilt u dat delen met de lezers van deze krant? Stuur dan een e-mail naar bomen@transitiecastricum.nl met een foto van de lievelingsboom met het bijbehorende verhaal. Laten we ons bewust blijven van de waarde van al onze bomen!