Boom van de maand mei: suikerpeer

Castricum – Elke maand wordt door Transitie Castricum de boom van de maand gekozen. Lezers van deze krant kunnen zelf hun favoriete boom hiervoor nomineren. Niet alleen de boom zelf, maar ook het verhaal erachter, is daarbij van belang. Een verrassing deze maand voor Cees Poel, want de boom van de maand mei is zijn eigen suikerpeer. De twaalf meter hoge boom staat aan de Breedeweg, een van de oudste straatjes van Castricum.

Job Peters is de schoonzoon van Cees Poel en schrijft: ,,De boom die ons elk jaar weer het meest versteld doet staan van z’n pracht is de inmiddels meer dan honderd jaar oude Noord-Hollandse suikerpeer. Mijn schoonvader heeft mij verteld dat zijn opa (familie Duyn) de boom rond 1910 heeft gepland als onderdeel van een boomgaard. Van de oorspronkelijke boomgaard is nu alleen deze perenboom nog over. Elk jaar in april staat de boom in bloei en gonst het van de insecten. Er zijn momenten in het voorjaar dat we letterlijk honderden koninginnen-hommels zien genieten van de nectar.’’

De Noord-Hollandse suikerpeer is een oudhollands ras met een grove vertakking. De boom is weinig gevoelig voor ziekten en geeft altijd vele honderden peren rond begin augustus en dat is vroeg voor een peer. Veel peren blijven er echter niet over, want de vogels beginnen al aan de peren als ze verre van rijp zijn. Nog een leuk detail is dat deze fruitboom niet op een aparte onderstam is geënt, zoals bijna alle fruitbomen van tegenwoordig. Echt lekker zijn de peren overigens niet. Heel lang blijven ze keihard met een razendsnel omslagpunt naar droog en melig. De vogels denken er gelukkig heel anders over. De vruchten werden vroeger vaak gebruikt als stoofpeer: dan kunnen ze immers vroeg geplukt worden, vóór het omslagmoment naar droog en melig! (Foto: aangeleverd)

Heeft u ook een boom die u eens in het zonnetje wilt zetten? Stuur uw foto met verhaal via bomen@transitiecastricum.nl naar de werkgroep Bomen Over Bomen. Transitie Castricum strijdt momenteel voor het herinvoeren van de kapvergunning in de gemeente Castricum. De werkgroep ‘Bomen over Bomen’ hoopt via www.petities.nl duizend handtekeningen in te zamelen om dit doel te bereiken.