Castricum – Elke maand wordt door Transitie Castricum de boom van de maand gekozen. Lezers van deze krant kunnen zelf hun favoriete boom hiervoor nomineren. Niet alleen de boom zelf, maar ook het verhaal erachter, is daarbij van belang. Na een korte zomerstop is de boom van de maand terug met deze maand de Dijkmanszoet.
Het gaat om een oud appelras, één van de vele malus domestica consumptieappels. Deze boom staat overdadig vrucht te dragen in de bescheiden voortuin van een woning aan de Henri Dunantsingel. Het natte en koele zomerweer heeft de appelboom duidelijk goed gedaan. Deze soort komt weinig voor, maar is waarschijnlijk voor het eerst geteeld in Midden-Nederland. De Dijkmanszoet heeft mooie ronde appels, die uiteraard ietwat zoet van smaak zijn. Ze kunnen goed bewaard blijven op een koele plek tot januari. Heerlijk om appelcompote van te maken of in een stoofpotje te verwerken.
Hoe komen we ook alweer aan onze appels?
Over de hele wereld zijn duizenden soorten malus domestica bekend. Ze stammen af van de eerst bekende appels uit de Kaukasus, die via de zijderoute naar het Romeinse Rijk getransporteerd werden. Daar ontwikkelde zich de teelt van appels en raakte de appel bekend in de rest van Europa. Al gauw raakte het eten van appels ingeburgerd en werd de appel zelfs gebruikt in sprookjes, denk aan Sneeuwwitje en ver daarvoor al aan de Griekse mythologie waar de twistappel al voor tweespalt zorgde tussen de godinnen. Deze Castricumse Dijkmanszoet appels op de foto zullen binnenkort geoogst worden, voordat ze een prooi worden van de halsbandparkieten, die er nu zo nu en dan al een hapje van proeven… (Foto: aangeleverd)
Heeft u ook een boom die u eens in het zonnetje wilt zetten? Stuur uw foto met verhaal via bomen@transitiecastricum.nl naar de werkgroep Bomen Over Bomen.