Boom van de Maand: de beuk

Castricum – Elke maand wordt door Transitie Castricum de boom van de maand gekozen. Lezers van deze krant kunnen zelf hun favoriete boom hiervoor nomineren. Niet alleen de boom zelf, maar ook het verhaal erachter, is daarbij van belang. Na een korte zomerstop is de boom van de maand terug met deze maand de beuk.

Anna Dijkstra nomineerde deze beuk voor de titel ‘Boom van de Maand’ met de volgende motivatie: ,,Ik kwam deze veelstammige beuk tegen op een heuveltje in het PWN-natuurbos bij Duin en Bosch en was meteen onder de indruk van deze prachtige boom. De leeftijd van deze beuk wordt geschat op 70 à 90 jaar. Zijn indrukwekkende wortelstelsel is door de regen voor een deel bloot komen te liggen en toont waarom de beuk ook wel symbool staat voor standvastigheid en zelfvertrouwen. Het bos waar deze beuk staat is door PWN in 2018 aangekocht en herbergt een grote diversiteit aan bomen. De natuur op het terrein heeft een beschermde status en sluit aan op andere gronden die beheerd worden door PWN.’’

Krankzinnigengesticht

Het Duin en Bosch-gebied is gebouwd op jonge duinen die vanaf de middeleeuwen boven de oude duinen zijn ontstaan. Het huidige terrein van Duin en Bosch was rond 1900 eigendom van prinses Marie Von Wied, kleindochter van Koning Willem I en natuurliefhebster. Duin en Bosch werd in 1909 door de provincie Noord-Holland van haar gekocht om er een zogenaamd ‘krankzinnigengesticht’ te bouwen.

Waar het terrein eerst kaal duinlandschap was, zijn er sindsdien rond de paviljoens vele bomen geplant. Dat gebeurde met het oog op de rustgevende invloed op de patiënten. Van de vele paviljoens en bijgebouwen van het oorspronkelijke psychiatrische ziekenhuis wordt nu nog slechts een ouderenkliniek beheerd door GGZ Parnassia Groep. Andere gebouwen hebben een nieuwe bestemming gekregen en er zijn veel woningen gebouwd op het terrein. Desondanks oogt Duin en Bosch nog steeds als een park. Er staan veel oude en jonge bomen die daar sinds 1900 zijn geplant en opgegroeid. (Foto: Anna Dijkstra)