Boom van de maand: araucaria

Limmen – We kennen in Nederland deze aurocaria araucana als apenboom of slangenden. Niet geheel toevallig, want voor een aap moet het een hele puzzel zijn om de apen(puzzel)boom te beklimmen. Van oorsprong komt de boom uit Zuid-Amerika. Hij groeit van nature in het zuiden  van Chili en Argentinië en staat daar bekend onder de naam péhuen. Daar kan hij wel een hoogte van veertig meter bereiken. De boom is genoemd naar de in het gebied levende indianenstam arauco.

Prehistorie

De boom ziet er uit alsof hij zo uit de prehistorie komt en dat blijkt inderdaad het geval: de boom is een levend fossiel. De bladeren dienden als voedsel voor dinosauriërs. Ooit kwam dit plantengeslacht voor in het Zuidelijke Supercontinent Gondwana (Afrika, Zuid-Amerika, India). Chili  en Argentinië vormen de laatste restanten van dit uitgestrekte gebied. De Apenboom of Slangenden was in de jaren 70 een nieuwigheid. Geïmporteerd via Groot-Brittannië kreeg de boom al snel populariteit in Nederlandse tuinen. De boom groeit langzaam , maar kan hier toch een hoogte van zo’n 25 meter bereiken. Snoeien is niet aan te raden, je bezeert je makkelijk aan de scherpe, puntige bladeren. Bovendien wordt met snoeien de natuurlijke vorm van de boom beschadigd, die juist zijn aantrekkelijkheid vormt.

Vier verhuizingen

Aan de Enterij 7 in Limmen staat deze araucaria die op de foto te zien is. Adrie Stapper nomineerde de boom, die hij in 1890 in een klein potje kocht bij een plantenzaak in Haarlem. Hij schrijft: ,,Deze pot heeft enkele jaren op een balkonnetje gestaan van een flat in Schalkwijk en later op een binnenplaats in de binnenstad van Haarlem. In 1986 werd het boompje in een tuin geplant in Haarlem-Noord.

Toen ik in 1998 naar Limmen verhuisde , nam ik dit boompje van 1,5 meter mee en heb hem daar in de voortuin geplant. Hij heeft het geweldig naar z’n zin in die zanderige bollengrond van Limmen en groeide uit tot een grote sterke boom. Hij staat daar stevig en straalt kracht uit, maar nodigt niet tot aanraken, want zijn stekels zijn scherp. Maar ik ben blij, dat hij ondanks, vier keer een verhuizing met mij, is uitgegroeid tot zo’n prachtige boom.’’

Heeft u ook een lievelingsboom die u onder de aandacht wilt brengen? Stuur foto en verhaal naar de werkgroep Bomen over Bomen (info@transitiecastricum.nl). (Tekst: Joke Rijnoudt / Foto: Adrie Stapper)